Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-02-20/mei-a-desfa-urat-o-noua-runda-de-negocieri-privind-reducerea-tarifelor-de-roaming-intre-republica-mo-62994.html
Data: Feb 20, 2020 (20:03)

MEI a desfășurat o nouă rundă de negocieri privind reducerea tarifelor de roaming între Republica Moldova și Republica Belarus

Ministerul Economiei și Infrastructurii a desfășurat o rundă de negocieri, în regim de videoconferință, cu Ministerul Comunicațiilor și Informatizării din Republica Belarus. Subiectul discuției a vizat examinarea situației curente privind tarifele de roaming aplicate în ambele state și identificarea modalității de reducere și eliminare a acestora pentru cetățenii ambelor țări. Atingerea acestei înțelegeri va facilita procesele de dezvoltare a unor asemenea modele și cu alte state din regiune.

Partea moldavă a venit cu propunerea încheierii unui Memorandum cadru între autoritățile de resort din ambele state și contrasemnat de toți operatorii interesați.

„Urmare a acțiunilor prevăzute în Memorandum, cetățenii ambelor țări, care călătoresc ocazional, aflându-se în roaming în Republica Belarus sau Republica Moldova, vor putea efectua apeluri și transmite SMS spre țara de origine la tarife naționale, iar apelurile și SMS-urile de intrare pentru aceștia vor fi gratuite. De asemenea, vor putea beneficia de date în roaming din contul abonamentului, în funcție de costul acestuia, iar tarifele de transport date vor fi diminuate conform unei „pante glisante” pe parcursul perioadei care va fi convenită”, a precizat Secretarul de Stat Vitalie Tarlev.

În calitate de soluție tehnică, partea moldavă propune aplicarea tehnologiei „home routing”, care ar exclude definitiv problema de tarife de terminație, care sunt exagerat de mari în această regiune și eventualele fraude. Apelurile tranzitate „back home” ar urma să fie tarificate conform acordurilor directe între furnizorii de comunicații mobile. Reprezentanții operatorilor naționali din Republica Moldova au susținut soluția propusă, menționând, însă, că aceasta ar implica o serie de măsuri organizatorice pe intern.

Partea belarusă a susținut propunerea Ministerului Economiei și Infrastructurii de a încheia un Memorandum cadru, contrasemnat de operatorii din ambele state, mai mult reprezentanții MCI doresc ca procedura de elaborare a proiectului Memorandumului să fie începută cât mai curând, în vederea semnării acestuia în cadrul celui de-al 27-lea Forum Internațional pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor TIBO-2020, care se va desfășura în perioada 18 – 22 mai, la Minsk, Belarus, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.