Trimite e-mail | Printeaza
Social
19.02.2020

Toate pensiile vor fi indexate de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie

Toate pensiile vor fi indexate de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie

Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege respectiv pentru prima lectură, iar Comisia administrație publică, Comisia agricultură și industrie alimentară și Comisia economie, buget și finanțe l-au avizat pozitiv.

Potrivit calculelor, în anul curent de indexarea pensiilor la 1 aprilie și la 1 octombrie vor beneficia circa 695 de mii de pensionari.

Indexarea de două ori pe an va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Totodată, se va indexa și venitul minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social. Astfel, mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.

Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs. ”Acest mecanism de indexare va asigura beneficiarilor de pensii o compensare neîntârziată a efectului inflaționist, protejând pensionarii de efectul diminuării puterii de cumpărare.

Totodată, se propune excluderea recalculării pensiilor procurorilor și judecătorilor, ținându-se cont de salariul lunar al procurorului și al judecătorului în exercițiu, precum și excluderea pensiilor privilegiate prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, precum deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus