Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-02-19/circa-70-din-exporturile-republicii-moldova-ajung-in-uniunea-europeana-62990.html
Data: Feb 19, 2020 (20:56)

Circa 70% din exporturile Republicii Moldova ajung în Uniunea Europeană

Prim-ministrul Chicu a participat la evenimentul de marcare a 5 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre Moldova și UE, anunță un comunicat al Executivului.

Evenimentul, organizat de către Asociația Businessului European (EBA), a reunit oficiali europeni, reprezentanți ai corpului diplomatic, miniștri și șefi a instituțiilor publice, reprezentanți ai business-ului de pe ambele maluri ale Nistrului. Au fost constatate efectele implementării DCFTA, oportunitățile și provocările pentru mediul de afaceri și economia națională.

Ion Chicu a menționat că odată cu semnarea Acordului „mărfurile noastre nu mai au nevoie de viză pentru a merge în UE”,  fapt ce stimulează exportul în UE. Cca 70% din exporturile RM sunt în UE, și peste 1800 de companii exportatoare moldovenești din totalul de cca 2500 sunt orientate spre piața UE.

„Avem nevoie de parteneri în toate părțile lumii. Cifrele arată cât de multe putem face când învățăm și nu ne temem de schimbări. Este important ca exporturile noaste în UE să fie completate cu mărfuri cu o valoare adăugată sporită, or actualmente, materia agricolă predomină în detrimentul produselor agroalimentare procesate”, a spus premierul.

Șeful Guvernului a vorbit despre migrația tinerilor, menționând că problema necesită tratată înțelept și hotărât: „Avem tineri energici și educați – țara investește în educația și sănătatea lor, dar cum ajung maturi ei pleacă. Trebuie să elaborăm și să implementăm programe care pot convinge tinerii să rămână în Moldova, să se implice în modernizarea țării. Solicit suportul UE și al partenerilor de dezvoltare în competiția pentru resursele de muncă”.