Trimite e-mail | Printeaza
Social
19.02.2020

Ambii părinți vor beneficia de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM

 Ambii părinți vor beneficia de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM

Ambii părinți, inclusiv cei adoptivi, vor putea beneficia, la opțiunea acestora, de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (AOAM) pe perioada obținerii statutului.

Prevederi în acest sens se conțin în proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Comisia protecție socială, sănătate și familie a votat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul respectiv, pentru lectura întâia, iar Comisia administrație publică și Comisia agricultură și industrie alimentară i-au dat aviz pozitiv.

Proiectul de modificare specifică că de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM va beneficia părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, pentru perioada în care cel puțin un copil are vârsta de până la 18 ani. Documentele justificative care confirmă faptul că părintele exercită în mod efectiv creșterea și educarea copiilor vor fi eliberate de către structurile teritoriale de asistență socială.

De notat că anterior Curtea Constituțională a aprobat o Hotărâre prin care a remarcat faptul că un tată poate să se implice în creșterea copiilor săi atât în plan economic, cât și pe plan efectiv, în același mod ca o mamă, în acest sens fiind stabilită existența unui tratament diferențiat privind dreptul de asigurare obligatorie a asistenței medicale din contul statului. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală vine, inclusiv, să racordeze aceasta la prevederile constituționale, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus