Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.02.2020

Extinderea Programului guvernamental „Prima Casă”

Extinderea Programului guvernamental „Prima Casă”

Scopul modificărilor legislative este extinderea posibilităților de accesare a Programului Prima Casă, menținerea forței de muncă în țară, stimularea creșterii economice și reducerea fenomenului economiei tenebre.

În prezent, suntem la etapa de elaborare a propunerilor de modificare a Legii nr. 293/2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă” și Hotărârilor de Guvern aferente. După definitivarea acestor proiecte vom putea veni cu explicații mai tehnice. Totodată, informăm că, în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2020 sunt prevăzute alocații în mărime de 20 milioane lei pentru susținerea programelor Prima Casă. În dependență de modificările ce vor fi operate în Programele Prima Casă, Ministerul Finanțelor, după necesitate va înainta propuneri de rectificare a Bugetului de Stat.

Totodată, Vă informăm că, până în prezent, prin intermediul Programului au fost procurate 4042 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,019 miliarde lei, iar suma totală a garanțiilor active este de 1,009 miliarde lei. Din 4042  beneficiari 2836 sunt familii, iar 1206 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 59,972 metri părtrați. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 591,7 mii lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, din numărul total al beneficiarilor Programului, 573 de persoane beneficiază de compensații în cadrul Programului Prima Casă 2, destinat persoanelor angajate în sectorul bugetar. De compensații de la bugetul de stat beneficiază și cei care au mai mulți copii minori la întreținere (Prima Casă 3), numărul lor fiind de 1447 de persoane. Alocații de la bugetul de stat încasează și 276 de beneficiari ai programului, care sunt angajați în companii private (Prima Casă 4).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus