Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.02.2020

Cel mai complex sondaj demografic la nivel global „Generații și Gen” lansat în premieră în Republica Moldova

Cel mai complex sondaj demografic la nivel global „Generații și Gen” lansat în premieră în Republica Moldova

Astăzi a fost lansată colectarea de date în cadrul Studiului „Generații și Gen”, desfășurat în premieră în Republica Moldova. Acesta este cel mai amplu sondaj demografic la nivel internațional, care are scopul de a cerceta schimbările demografice, procesele de îmbătrânire, numărul dorit de copii, evoluția în structura familiei și alte aspecte importante din viața de zi cu zi a oamenilor.

„Cunoaștem că Republica Moldova trece prin transformări demografice majore, având implicații asupra structurii populației, procesului de îmbătrânire și a ratei de fertilitate scăzută. Aceste provocări ne dictează necesitatea abordării unor politici demografice bazate pe dovezi, care să reiasă din necesitățile oamenilor și să răspundă așteptărilor lor. Din aceste considerente, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Biroul Național de Statistică, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda a semnat un memorandum de colaborare în vederea realizării celui mai complex studiu demografic „Generații și Gen” în țara noastră”, a declarat la deschiderea evenimentului Nelea Rusu, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

În baza rezultatelor acestui studiu, MSMPS și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) vor coopera pentru elaborarea unui set de politici demografice bazate pe dovezi, care să sporească calitatea vieții oamenilor, reieșind din necesitățile lor.

„Succesul acestui studiu depinde de fiecare dintre noi. Mizăm pe implicarea celor 20, 000 de persoane, care au fost selectate să participe la Studiu. Vocea lor contează pentru a înțelege mai bine contextul demografic al Republicii Moldova. Rezultatele acestui Studiu în alte țări demonstrează că oamenii își doresc mai mulți copii de cât au în realitate. Studiul ne va permite să înțelegem cauzele acestui fenomen, vom studia aspecte legate de infertilitate, relațiile dintre generații, care vor permite elaborarea unor măsuri de răspuns axate pe bunăstarea familiilor și drepturile fiecărei persoane”,a spus Reprezentanta UNFPA în Moldova, Nigina Abaszada.

Studiul „Generații și Gen” se va desfășura în trei runde, la o distanță de trei ani fiecare, pentru a putea înțelege mai bine schimbările demografice care au loc pe parcursul timpului. În total urmează să fie intervievate circa 20,000 de persoane, cu vârste cuprinse între 15-79 ani de pe întreg teritoriul țării, cu excepția regiunii din stânga Nistrului.

Peste 100 de operatori de teren sunt implicați în colectarea datelor, aceștia urmând să viziteze 153 de localități din întreaga țară. Persoanele selectate să participe în cadrul acestui studiu vor primi o scrisoare de informare prin poștă sau din partea companiei sociologice. Participanții vor avea de răspuns la nouă blocuri de întrebări referitoare la situația demografică a respondentului, relațiile dintre parteneri, părinți și copii, aspecte ce țin de sănătate, atitudini și percepții despre viața de familie și treburile casnice.

Perioada de colectare a datelor în teren în cadrul Studiului „Generații și Gen” este ianuarie-iunie 2020. Compania sociologică care va colecta datele în teren este Magenta Consulting, care are o experiență de peste zece ani în realizarea studiilor similare.

Eșantionul Studiului a fost extras în baza unui proces complex de listare a locuințelor, realizat de către Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.

Acest studiu a fost desfășurat până în prezent în 24 de țări și este parte a programului internațional coordonat de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda (NIDI).

În Republica Moldova, studiul „Generații și Gen” se realizează în premieră de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova, fiind susținut financiar și de către Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU. Studiul este o parte componentă a „Programului Generații și Gen în Republica Moldova”.

Detalii pe site-ul: https://www.ggp-i.org/moldova/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus