Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
12.02.2020

Banca Europeană de Investiții susține Republica Moldova în implementarea proiectelor din sectorul spitalicesc

Banca Europeană de Investiții susține Republica Moldova în implementarea proiectelor din sectorul spitalicesc

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a avut astăzi o întrevedere cu Antonio Castillo, șeful Reprezentanței Băncii Europene de Investiții (BEI) și Adam Brunn, consilier adjunct pentru sectorul public (BEI), în care au discutat despre posibilitatea acordării unei finanțări pentru îmbunătățirea sectorului spitalicesc din Republica Moldova.

În acest context, ministrul a comunicat despre intenția de a relua discuțiile pe subiectul creării spitalelor regionale, în scopul acordării populației țării a asistenței medicale corespunzătoare necesităților. Totodată, un concept integrat ar asigura o gestionare mai eficientă a resurselor financiare.

”Vrem să reluăm eforturile în contextul dezvoltării unui spital regional, în primă etapă în zona de nord și sud a țării, unde sunt mai multe dificultăți în accesarea serviciilor medicale specializate. Mizăm pe suportul din partea BEI pentru implementarea conceptului de regionalizare, care va spori accesul pacienților la servicii și metode de diagnostic performante, calitative și eficiente”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Reprezentanții BEI și-au exprimat deschiderea în susținerea proiectului și s-au angajat să ofere suport tehnic și expertiză la etapa de planificare strategică.

În acest context, urmează să fie analizate studiile de fezabilitate efectuate până în prezent și să fie definitivat documentul de planificare strategică (Strategia Națională de Sănătate) care să includă și această componentă. Totodată, vor fi evaluate costurile care pot fi acoperite din bugetul de stat și cele din partea donatorilor externi.

În cadrul discuției, părțile au discutat și despre posibilitatea finanțării unei componente pe educație, complementar cu acțiunile Guvernului de a stimula și menține în sistemul medical studenții de la medicină din țară.

Banca Europeană pentru Investiții susține proiectele de dezvoltare a infrastructurii în sectorul public din Republica Moldova, începând cu anul 2007, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus