Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.02.2020

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, părțile au discutat despre proiectele de infrastructură, energetică, cooperare internațională, climatul investițional și instituirea entității de Business Ombudsman.

În debutul ședinței ministrul Anatol Usatîi l-a informat pe Ambasadorul american despre programul de modernizare și dezvoltare a rețelei drumurilor, precum și evoluția procesului de licitație pentru contractarea companiilor care urmează să efectueze în anul 2020 lucrările de construcție a drumurilor prioritare, identificate în Strategia de transport și logistică pentru anii 2013-2022.

De asemenea, părțile au discutat despre etapa actuală privind elaborarea legii de evaluare a Investițiilor străine directe (ISD). În acest context, MEI este în proces de elaborare a legii respective după practica internațională. Totodată, părțile au convenit asupra necesității creării unui mecanism adițional care va evalua investițiile locale, nu doar cele străine, după exemplele altor țări.

Mai mult, Anatol Usatîi a menționat că prin decizia Prim-ministrului din 27 ianuarie curent, a fost creat Grupul de lucru interinstituțional pentru efectuarea unui studiu de cercetare referitor la activitatea Ombudsmanului în domeniul mediului de afaceri, precum și a analizei impactului sub aspect instituțional şi financiar.

În acest context, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a apreciat progresele Guvernului în acest sens, menționând că USAID este dispus să ofere tot suportul necesar pentru consolidarea capacităților.

Menționăm că, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii, în perioada ianuarie-noiembrie 2019 a înregistrat suma de circa 90,89 milioane de dolari și a crescut cu 6% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018. După valoarea volumului comerțului bilateral, SUA se află pe locul 18 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus