Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2020

Un nou program de cooperare România-Republica Moldova va fi finanțat de către Uniunea Europeană

Un nou program de cooperare România-Republica Moldova va fi finanțat de către Uniunea Europeană

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România anunță despre lansarea unui nou program bilateral, România-Republica Moldova 2021-2027.

Prin Documentul Comun pentru programele NEXT (Joint Paper) emis de Comisia Europeană în luna ianuarie 2020 se recomandă concentrarea tematică a finanțării pe următoarele obiective:

- obiectivul de politică 4 (A smarter Europe and its neighbourhood) cu concentrare pe șomaj, educație, sănătate și incluziune socială;

- obiectivul de politică 3 (A more connected Europe and its neighbourhood) cu concentrare pe infrastructură sustenabilă, inteligentă și intermodală și conectivitate digitală;

- obiectivul specific INTERREG 1 (A better cooperation governance for Europe and its neighbourhood) cu concentrare pe capacitate instituțională, societate civilă, minorități;

- obiectivul specific INTERREG 2 (A safer and more secure Europe and its neighbourhood) cu concentrare pe managementul frontierelor.

În perioada imediat următoare va demara procesul de programare prin constituirea unui comitet comun de programare, în cadrul căruia, în urma consultărilor și analizelor se va lua decizia cu privire la obiectivele și activitățile pentru care se va acorda finanțare.        

Amintim că în perioada 2014 – 2020, România cooperează cu Republica Moldova în cadrul unui program bilateral finanțat din Instrumentul European de Vecinătate (ENI): Programul Operațional Comun România-Republica Moldova. Aria eligibilă include județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați din România și întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Programul are un buget total de 89,1 milioane euro (dintre care 81 milioane euro reprezintă fonduri ENI și 8,1 milioane euro reprezintă cofinanțarea pe care trebuie să o asigure beneficiarii din ţările participante).

Autoritate de Management a Programului este în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. La Iaşi, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră funcţionează Secretariatul Tehnic Comun, cu un punct de lucru la Chişinău. Rolul de Autoritate Națională în Republica Moldova este asigurat de către Ministerul Finanțelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus