Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.02.2020

Înlesniri la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru întreprinderi din agricultură

Înlesniri la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru întreprinderi din agricultură

Angajatorii din agricultură care vor practica atât creșterea producției agricole, cât și procesarea acesteia, precum și ambalarea și comercializarea produsului final, vor beneficia de înlesniri la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii. Un proiect de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de asigurări sociale a fost înaintat de un grup de deputați ai fracțiunii PSRM.

Autorii proiectului argumentează că, în prezent, întreprinderile a căror activitate constă în creșterea și procesarea producției alimentare achită o contribuție de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de 22% la fondul de salarizare și la alte recompense de la toate activitățile. Iar întreprinderile, care sunt implicate nemijlocit doar în agricultură, atribuite la categoriile 01.1-01.6 din Clasificatorul activităţilor din economia Moldovei, achită o contribuție de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de 18%, dintre care 12% - din mijloacele angajatorului și 6% - ale bugetului de stat. În acest mod se creează o situație de inechitate față de subiecții care practică activități mixte – atât agricultură cât și procesare sau prestări de servicii și care achită mai mult în fondul social decât cei care activează doar în agricultură.

Astfel, proiectul prevede că angajatorilor din agricultură care practică în decursul anului bugetar nu mai puțin de 75% din activități, precum cultivarea plantelor nepermanente, celor din culturi permanente și plantelor pentru înmulţire, creșterea animalelor, activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), cele auxiliare agriculturii, după recoltare, de pregătire a seminţelor în vederea însămînţării, le vor fi micșorate contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii.

În opinia autorilor, modificările propuse vor contribui la consolidarea întreprinderilor agricole prin încurajarea unui ciclu complet de producere, încât acestea să se implice atât în creșterea producției agricole, cât și în procesarea acesteia, precum și ambalarea și comercializarea produsului finit.

Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de asigurări sociale, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus