Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-01-28/suedia-va-oferi-suport-pentru-consolidarea-capacita-ilor-in-domeniul-managementului-de-eurilor-radio-62767.html
Data: Jan 28, 2020 (19:46)

Suedia va oferi suport pentru consolidarea capacităților în domeniul managementului deșeurilor radioactive

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a participat, astăzi, la evenimentul de lansare a proiectului de asistență tehnică oferit de Guvernul Regatului Suediei pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova în domeniul managementului deșeurilor radioactive.

Proiectul nominalizat va facilita implementarea Strategiei  Naționale privind managementul deșeurilor radioactive și a planului de implementare a acesteia pentru anii 2017-2026. Obiectivele principale fiind elaborarea și implementarea  programului de monitorizare radiologică și a mediului, precum și construcția unui nou depozit pentru stocarea deșeurilor radioactive, ce vor corespunde cerințelor Uniunii Europene.

Totodată, proiectul va contribui la îmbunătățirea conștientizării provocărilor din domeniul gestionării deșeurilor radioactive prin activități de comunicare la nivel național și prin schimb de informații cu organizații internaționale, inclusiv Uniunea Europeană și Internațional Agenția pentru Energie Atomică. 

”Managementul deșeurilor în general și managementul în siguranță al deșeurilor radioactive în special constituie un obiectiv național important în susținerea dezvoltării durabile a economiei naționale, protecției mediului, sănătății, sectorului agricol și securității naționale în ansamblu. Acesta este un obiectiv prioritar și pentru politicile promovate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului” a subliniat ministrul Ion Perju.

La eveniment au participat Ambasadoarea Regatului Suediei, Anna Lyberg și Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Mariana Grama.

Ambasadoarea, Anna Lyberg a apreciat pozitiv evoluţia cooperării de mai mult de zece ani în domeniul securității nucleare și a managementului deșeurilor radioactive și a asigurat că va acorda tot suportul necesar pentru realizarea proiectului pentru consolidarea capacităților în domeniul managementului deșeurilor radioactive, anunță un comunicat.