Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
27.01.2020

Viorica Dumbrăveanu a convocat ședința Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou

Viorica Dumbrăveanu a convocat ședința Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a convocat o ședință lărgită a Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică a MSMPS, cu participarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor și Agenției Naționale de Sănătate Publică.

În cadrul ședinței au fost discutate măsurile de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCov), reieșind din situația epidemiologică și răspândirea infecției la nivel global.

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a informat despre noile recomandări pentru implementare de către statele membre în contextul Regulamentului Sanitar Internațional (RSI). În același context, conducerea ANSP a anunțat despre elaborarea materialelor informative care vor fi distribuite populației, care revin sau pleacă din țară, privind recomandările OMS în timpul călătoriilor.

La fel, a fost elaborat și aprobat un Ordin cu actualizarea definiției de caz pentru supraveghere, diagnosticul de laborator, măsurile de prevenire și control a infecției în instituțiile medico-sanitare, măsurile de pregătire și răspuns la suspecție/confirmare a cazului de boală.

Reprezentanții autorităților competente au anunțat despre faptul că au fost întreprinse măsurile de precauție atât pentru angajați, cât și pentru cetățenii care traverseaza punctele de frontieră. Toți angajații structurilor sunt instruiți privind depistarea manifestărilor clinice ale bolii și raportarea cazurilor către Punctul Focal.

Totodată, ministrul Dumbrăveanu s-a întrunit în această dimineață cu directorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane pentru a discuta situația actuală și provocările cu care se confruntă spitalele în ceea ce privește asigurarea cetățenilor cu tratament împotriva gripei și infecțiilor respiratorii acute, precum și recomandările acestora. În special, în cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe asistența copiilor și femeilor însărcinate, această categorie fiind în grupurile de risc.

Instituțiile medico-sanitare sunt pregătite și dispun de medicamentele necesare pentru a asigura cu tratament împotriva gripei și infecțiilor respiratorii acute. La necesitate, vor fi reprofilate suplimentar unele secții.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu, a venit cu un apel către toți cei prezenți la ședință de a se sincroniza în măsurile de prevenţie ce urmează a fi întreprinse și a solicitat să fie prezentată zilnic o notă informativă cu situația la nivel național privind infecția cu Coronavirusul, anunță un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus