Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.01.2020

Ion Chicu a condus o ședință dedicată procesului de obținere a permiselor de conducere

Ion Chicu a condus o ședință dedicată procesului de obținere a permiselor de conducere

Prim-ministrul Ion Chicu a condus o ședință dedicată examinării progresului în procesul de îmbunătățire a obținerii permiselor de conducere și eliminarea corupției din sistem. Ion Chicu a început ședința solicitând de la conducerea ASP raport despre progrese.
 
Directorul ASP, dna. Cunețcaia, a informat șeful Executivului despre acțiunile întreprinse pentru eliminarea actelor de corupție în procesul de înregistrare la examenul practic. Măsurile au determinat simplificarea programării și scurtarea timpului de așteptare de la 2,5 luni la 45 de zile.

Au fost identificate și alte posibilități de a îmbunătăți calitatea serviciilor și a simplifica accesul. Printre acestea - creșterea numărului de examinatori și achiziționarea mai multor mașini. ASP cooperează intens cu CNA în scopul prevenirii abordărilor de corupție și, în zilele următoare, va începe un program de instruiri anti-corupție pentru angajați.

„Vedem acțiuni imediate întreprinse, care deja dau rezultate, dar trebuie să implementăm și un plan complex, pe termen lung. În special, să ne ocupăm de calitatea instruirii candidaților în școlile auto, încât să nu admitem în trafic șoferi nepregătiți”, a menționat premierul.

Secretarul de Stat al MEI, dl. Postică, a prezentat o concepție de creștere a calității procesului de instruire în școlile auto, care presupune un set de măsuri concrete și termeni. În etapă finală, va exista un clasament al școlilor auto și al instructorilor, care va oferi candidaților posibilitatea de a alege cea mai bună școală și cel mai bun instructor, din perspectiva calității obiective a serviciilor oferite.

Directorul AGE a prezentat informația despre procesul de examinare medicală a candidaților.  În acest scop, anual se cheltuie cca 70 milioane lei, iar 99.5% din aplicanți sunt apți. Acest fapt este o probă de ineficiență a procedurii.

Premierul a solicitat directorului ASP să subordoneze direct Departamentul de profil, pentru a fi conectat la evoluția lucrurilor. Ion Chicu a cerut revizuirea cadrului legal în cazul pierderii permisului de conducere, care, în prezent, presupune trecerea repetată a tuturor etapelor de obținere a actului. Premierul a accentuat necesitatea eliminării condiției de examinare medicală pentru redobândirea permisului.

Ion Chicu a solicitat informație despre necesitatea preschimbării permiselor de conducere după model nou și cum pot fi simplificate procedurile. Responsabilul ASP a menționat că legislația RM nu obligă șoferii să-și actualizeze permisele de tip vechi, dar acestea nu corespund Directivelor UE, astfel șoferii întâmpină probleme în afara țării. Premierul a cerut revizuirea cadrului legal pentru simplificarea procesului de preschimbare a permiselor de tip vechi și continuarea măsurilor pe termen scurt și lung pentru eficientizarea mecanismelor de obținere a permiselor de conducere, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus