Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.01.2020

Ruben Atoyan: Există intenții din partea Republicii Moldova de a semna un acord cu nou cu FMI. Suntem gata să inițiem discuțiile în acest sens, dar nu este mandatul acestei misiuni

Ruben Atoyan: Există intenții din partea Republicii Moldova de a semna un acord cu nou cu FMI. Suntem gata să inițiem discuțiile în acest sens, dar nu este mandatul acestei misiuni

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu Misiunea FMI în Republica Moldova, condusă de Ruben Atoyan. La ședință au participat vicepremierul Serghei Pușcuța, miniștrii Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi și guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

În debutul ședinței, șeful Executivului a declarat: „Vă salut în cadrul Guvernului RM. Sunt bucuros să începem discuțiile despre modul în care finalizăm cu succes programul actual și inițiem un program nou”.

Ruben Atoyan a menționat că Misiunea FMI este la ultima revizuire a programului, dar și va servi ca etapă pentru inițierea unui program nou. Misiunea FMI are obiectivul să discute cu Guvernul provocările economice care le confruntă RM și cum acestea pot fi administrate. Printre subiectele abordate de echipa Misiunii vor fi fenomenul corupției, politicile fiscale, independența BNM, managementul investițiilor publice și altele.

„Există intenții din partea Republicii Moldova de a semna un acord cu nou cu FMI. Suntem gata să inițiem discuțiile în acest sens, dar nu este mandatul acestei misiuni. Totodată, finalizarea cu succes a acestui program este o etapă importantă spre inițierea unui nou acord”, a declarat dl. Atoyan.

În cadrul ședinței, părțile au făcut un schimb de informații și opinii. Au fost discutați indicatorii economici cantitativi, precum deficitul bugetar și rezervele BNM, amendamentele la legislație menite să gestioneze riscurile activităților non-bancare, politicile fiscale, situația în sistemul bancar, tarifele la gazele naturale, subiectul pensiilor și progresele în recuperarea activelor băncilor devalizate.

Misiunea FMI a salutat intenția Guvernului de a investi în dezvoltarea infrastructurii și a îndemnat să fie asigurat un echilibru rațional între politicile monetare și cele fiscale.

Prim-ministrul a asigurat Misiunea că instituțiile Guvernului sunt deschise să ofere toate informațiile necesare, astfel încât programul existent al RM cu FMI să fie finalizat cu succes și despre intenția Executivului de a iniția negocierile pentru un acord nou, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus