Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-01-22/primministrul-a-convocat-o-edin-a-pentru-a-examina-evolu-ia-procesului-de-demonopolizare-a-pie-ei-me-62651.html
Data: Jan 22, 2020 (18:03)

Prim-ministrul a convocat o ședință pentru a examina evoluția procesului de demonopolizare a pieței metalelor uzate

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina evoluția procesului de demonopolizare a pieței metalelor uzate. La ședință a participat ministrul Anatol Usatîi, secretarul de stat Iulian Postică, responsabili din cadrul ANTA și ASP și companiile licențiate pentru activitățile de colectare și comercializare a metalelor uzate, cu excepția companiei care a deținut monopolul în trecut.

La începutul ședinței, Ion Chicu a menționat: „Azi discutăm despre activitatea agenților economici licențiați în domeniul colectării metalelor uzate. Vom elimina orice monopol care împiedică dezvoltarea competitivă a business-ului. Vrem să știm ce probleme confruntați și cum putem îmbunătăți condițiile de activitate”.

Anatol Usatîi a informat premierul despre faptul că MEI a examinat problemele din domeniu pe tot lanțul de colectare - transport - comercializare, pentru a cunoaște elementele ce pot fi îmbunătățite.

Conducerea ANTA a informat șeful Executivului despre măsurile întreprinse pentru prevenirea presiunilor din partea inspectorilor asupra companiilor de transport, care au inclus implementarea unui set de proceduri menite să combată corupția în cadrul structurii.

Reprezentanții companiilor licențiate au mulțumit Guvernului pentru liberalizarea pieței și oportunitatea de a comunica deschis și direct. Participanții la ședință au menționat creșterea costului metalelor uzate după implementarea acțiunilor de demonopolizare.

În cadrul discuției, reprezentantul unui operator licențiat a declarat că există cazuri de presiune din partea fostului monopolist asupra vânzătorilor, transportatorilor și cumpărătorilor metalelor uzate. Șeful Executivului a solicitat probe și a asigurat că pe fiecare caz probat autoritățile competente vor întreprinde măsuri hotărâte.

Premierul Chicu a menționat necesitatea urmăririi provenienței metalelor, pentru a preveni furturile intenționate a metalelor cu scopul vinderii lor în calitate de uzate.

În finalul ședinței, prim-ministrul a dispus formarea unui grup de lucru care va colecta problemele și va identifica soluții pentru ele, asigurând deplin respectarea cadrului legal național, în special respectarea cerințelor menite să protejeze drumurile naționale, anunță un comunicat al Executivului.