Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.01.2020

Premierul Ion Chicu a moderat reuniunea cu primarii localităților din țară

Premierul Ion Chicu a moderat reuniunea cu primarii localităților din țară

Șeful Guvernului a menționat că reuniunea are sarcina de a informa reprezentanții APL despre planul de acțiuni al Guvernului pentru 2020, în special programele naționale privind iluminatul stradal, infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă, managementul deșeurilor solide, dar și înregistrarea imobilelor în țară.

În continuare, reprezentanții MEI au anunțat că în anul curent vor fi reparate 325 km de drum,  în proces de reabilitare sunt alte 480 km. Pentru 2020 din Fondul Rutier vor fi alocate cca 2,7 miliarde de lei, mai mult cu 1 miliard decât în anul precedent.

Conceptul programului național de iluminat stradal pentru 2020 prevede iluminarea a circa o mie de km de drum din 846 de comune. Pentru a spori eficiența investițiilor, achiziția echipamentelor se va face centralizat.

Responsabilii din cadrul MADRM au informat că, în prezent, doar 55% din populație este conectată la sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare.  Astfel, pentru anul curent se propune finalizarea proiectelor de alimentare cu apă potabilă a raioanelor Fălești, Florești, Soroca, a 11 localități din raionul Hâncești și Leova, precum și încheierea construcției apeductului Bălți – Sîngerei. Proiecte noi vor fi inițiate la Cahul, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei și la Ungheni și Călărași – cu suportul UE.  Pentru a îmbunătăți accesul la rețelele de aprovizionare cu apă sunt planificate investiții de aproximativ 1 miliard lei în perioada 2020-2023.

La subiectul managementul deșeurilor solide s-a menționat necesitatea a 165 milioane de euro pentru construcția infrastructurii celor 8 regiuni de gestionare a deșeurilor. Obiectivul Executivului e constituirea unui mecanism sustenabil de reciclare a deșeurilor. În prezent, Guvernul avansează în procesul de ratificare a Acordului pentru implementarea Programului de împrumut de 100 milioane de euro în domeniul managementului deșeurilor.

În cadrul sesiunii de întrebări – răspunsuri au fost discutate subiectele evaluării și înregistrării bunurilor imobile, a salarizării angajaților din sistemul bugetar, problema irigării și accesului la serviciile de aprovizionare cu apă, dar și altele.

Premierul Chicu a moderat sesiunea, a oferit explicații primarilor și a transmis sarcini membrilor Guvernului care derivă din problemele ridicate de conducătorii autorităților locale.

La ședință au fost prezenți membrii Guvernului, secretari de stat, șefi de agenții, în total - peste o mie de participanți, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus