Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-01-17/comentariul-anre-in-legatura-cu-evolu-ia-pre-urilor-la-produsele-petroliere-62565.html
Data: Jan 17, 2020 (21:02)

Comentariul ANRE în legătură cu evoluția prețurilor la produsele petroliere

În legătură cu multiplele adresări către ANRE referitor la modificările prețurilor la produsele petroliere la panou, Agenția prezintă următorul comentariu.

În conformitate cu modificările operate la Legea privind piața produselor petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%.

Astfel, prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se calculează în baza următoarelor componente:

Prețul de import a produselor petroliere;
Cota accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;
Cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul;
Rentabilitatea aplicată.
 
Totodată, politica bugetar fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5960 lei/tona sau cu 546 lei (10%) mai mult decât în anul 2019, pentru motorină – 2508 lei/tonă sau cu 228 (10%) lei mai mult decât în anul 2019 și pentru gazul lichefiat 3580 lei/tonă sau cu 174 lei (5%) mai mult decât în anul 2019.

Până în prezent ANRE nu a primit nici o informație referitor la modificările prețurilor pentru produsele petroliere de la operatorii de pe piață. Conform regulamentului în vigoare în cazul modificării prețurilor companiile în termen de 3 zile din data aplicării noilor prețuri trebuie să prezinte Agenției calculele care au dus la modificarea prețurilor la panou, potrivit unui comunicat al ANRE.

Mai multe staţii PECO au afişat în dimineaţa zilei de vineri preţuri noi pentru carburanți. Preţul la pompă pentru cel mai cumpărat tip de benzină (A-95) este de 19,20 lei cu 55 de bani mai mult decât anterior, iar un litru de motorină costă 17,05 lei, cu 65 de bani mai scump. Gazul lichefiat la unele benzinării  a ajuns să coste 11,05 lei în loc de 9,98 lei cât era anterior.