Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-01-16/ministrul-ion-perju-participa-la-forumul-global-pentru-alimenta-ie-i-agricultura-ce-se-desfa-oara-la-62546.html
Data: Jan 16, 2020 (19:55)

Ministrul Ion Perju participă la Forumul global pentru alimentație și agricultură ce se desfășoară la Berlin

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, participă în perioada 16 - 19 ianuarie 2020, la cel de-al 12-lea Forum global pentru alimentație și agricultură (GFFA), ce se desfășoară la Berlin și reunește miniștrii agriculturii din circa șaptezeci de țări.

În prima zi a vizitei sale la Berlin, ministrul participă la deschiderea oficială a expoziției internaționale Green Week 2020 – cel mai mare târg de consum din lume în domeniul agriculturii și alimentației, eveniment organizat în cadrul GFFA 2020.

”Platforma Green Week reprezintă o oportunitate pentru noi ca să învățăm de la cei mai buni, respectiv, pe parcursul a două zile voi avea ocazia să am mai multe întrevederi bilaterale cu reprezentanții FAO, miniștrii omologi din Ucraina, Ungaria, Estonia, Republica Uzbekistan, Lituania, Estonia, România, pentru a discuta proiecte concrete și arii de cooperare exacte. Sunt onorat să pot participa la un eveniment de asemenea anvergură, pentru că este o oportunitate, iar Republica Moldova trebuie să aplice cele mai bune practici de producere și comerț, scopul final fiind de a accede pe piețele internaționale”, a subliniat ministrul Ion PERJU. De asemenea, oficialul a menționat că țara noastră va continua colaborarea bună cu FAO în vederea extinderii arealului de suport oferit Republicii Moldova, iar la întrevederea cu șeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, Serghei Dankvert urmează să discute despre suplinirea listei de exportatori în Federația Rusă.  

Genericul ediției din acest an a forumului este ”Mâncare pentru toți! Comerț pentru nutriție sigură, diversă și durabilă”, iar obiectivul este de a discuta despre modul în care comerțul cu produse alimentare și mărfuri agricole, inclusiv, serviciile pentru agricultură pot contribui la realizarea securității alimentare pentru populația din ce în ce mai mare, îmbunătățirea nutriției și a sănătății umane, îmbunătățirea modului de trai și a veniturilor fermierilor și promovarea unui sistem alimentar durabil pentru conservarea planetei.

La finalul evenimentului participanții vor face bilanțul progreselor înregistrate și vor adopta, în comun, o rezoluție,  cu scopul de a promova rolul comerțului în asigurarea unei agriculturi durabile pentru securitatea alimentară globală și nutriție îmbunătățită, anunță un comunicat.