Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.01.2020

Bilanțul activității comisiilor parlamentare permanente în anul 2019

Bilanțul activității comisiilor parlamentare permanente în anul 2019

Pe parcursul anului 2019, cele 11 comisii permanente ale Parlamentului de legislatura a X-a s-au convocat în 208 ședințe, inclusiv 90 – în sesiunea de primăvară și 118 – în sesiunea de toamnă.

Potrivit bilanțului statistic al procesului legislativ pe anul trecut, Comisia juridică, numiri și imunități s-a convocat în 50 de ședințe, Comisia economie, buget și finanțe – 24, Comisia politică externă și integrare europeană – 20, Comisia agricultură și industrie alimentară – 19, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media – 18, Comisia mediu și dezvoltare regională – 18, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică – 16, Comisia protecție socială, sănătate și familie – 14, Comisia administrație publică – 12, Comisia de control al finanțelor publice – 9, Comisia drepturile omului și relații interetnice – 8.

În cadrul ședințelor, comisiile parlamentare au elaborat și aprobat peste 270 de rapoarte și corapoarte și aproape 630 de avize la proiectele de acte legislative. Cele mai multe rapoarte și corapoarte au prezentat Comisia juridică, numiri și imunități – 108 și Comisia economie, buget și finanțe – 59. Cele mai multe avize la proiectele de acte legislative, câte 87 de avize, au fost prezentate, în 2019, de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Comisia administrație publică și Comisia mediu și dezvoltare regională. 

Comisiile permanente sunt organe de lucru ale Parlamentului care examinează proiecte de acte legislative şi propuneri legislative în vederea elaborării rapoartelor sau avizelor, efectuează anchete parlamentare, dezbat şi hotărăsc asupra altor probleme, inclusiv din însărcinarea Preşedintelui Parlamentului sau a vicepreşedinţilor, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus