Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.12.2019

Expertul economic Viorel Gîrbu: Leul moldovenesc tot mai puternic și în anul curent

Expertul economic Viorel Gîrbu: Leul moldovenesc tot mai puternic și în anul curent

Cursul de schimb a monedei naționale față de monedele principalilor parteneri comerciali a țării a înregistrat o apreciere în anul curent. Pentru data de 30 decembrie curent cotațiile oficiale pentru un EUR sunt stabilite la valoarea de 19,206 lei, în scădere cu 1,6% față de cotația acestuia de la începutul anului, pe când un leu românesc este cotat oficial la valoarea de 4,018 lei moldovenești, sau cu 4,3% mai puțin față de cât a fost apreciat cursul oficial de schimb pentru această monedă la începutul anului. Schimburile comerciale cu statele UE reprezintă mai mult de jumătate din schimburile comerciale externe a Republicii Moldova, pe când România reprezintă principalul partener comercial al țării. Schimburile comerciale cu România asigură aproximativ o cincime din totalul schimburilor comerciale ale țării, iar aproximativ o treime din exporturile țării sunt destinate anume acestei piețe.

Cotațiile monedei naționale sunt de natură să influențeze volumul schimburilor comerciale externe a Republicii Moldova și structura acestora. În anul curent, pe durata primelor 10 luni ale anului deficitul în comerțul extern cu statele UE a crescut cu 6.4%, iar volumul exporturilor în România s-au diminuat cu 0.7%. Aprecierea cotațiilor monedei naționale față de valutele principalilor parteneri comerciali a țării este unui dintre factorii care reduc din atractivitatea exporturilor produselor moldovenești și implicit din potențialul de dezvoltare a economiei naționale. Totuși, trendul de apreciere a monedei naționale față de valutele externe, în special față de perechea EUR și dolar SUA nu este noutatea anului curent. Cotațiile monedei naționale sunt pe un trend lent de apreciere începând cu anul 2016. Coșul valutar format din perechea EUR și USD sunt tranzacționate în schimbul leilor moldovenești la valori în scădere de la un an la altul. Procurarea perechii EUR și USD a costat cu 0,6% mai puțini leii moldovenești în anul 2016, cu 8% mai puțin în anul 2017, cu alte 2,3% mai puțini lei în anul 2018 și respectiv cu 0,6% mai puțin în anul curent.

Creșterea cotațiilor monedei naționale față de valutele referință și în special față de valutele principalilor parteneri comerciali a țării denotă nu atât puterea economică a țării, cât mai degrabă disfuncționalitățile structurale cu care se confruntă țară.

În anul curent trendul de apreciere a monedei naționale față de cotațiile perechii EUR și USD s-au manifestat începând cu luna iulie. În perioada respectivă oferta netă de valută de la persoanele fizice a atins valori comparabile cu vânzările nete de valută către persoanele juridice. Factorul care poate fi asociat totuși tendințelor de apreciere a cotațiilor monedei naționale, în special pentru ultimele luni ale anului, țin de intrările importante de credite și granturi pe conturile Ministerului Finanțelor dar și a comportamentului pe piața valutară a BNM. În lunile octombrie și noiembrie ale anului în total pe conturile Ministerului Finanțelor au intrat credite și granturi în mărime estimativă de peste 80 mil. USD, or, în perioada vizata intervențiile pe piața valutară în sensul cumpărării de valută din partea BNM au fost mult mai temperate, fiind achiziționate doar 26 mil. USD.

Sursa: www.infodebit.md

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus