Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.12.2019

Prim-ministrul Ion Chicu a efectuat o vizită în Turcia

Prim-ministrul Ion Chicu a efectuat o vizită în Turcia

Prim-ministrul Chicu a efectuat o vizită în Turcia, fiind însoțit de miniștrii Aureliu Ciocoi, Pavel Voicu și Anatol Usatîi. Scopul vizitei a fost participarea, împreună cu Președintele țării, Igor Dodon, la Reuniunea Consiliului de cooperare strategică de nivel înalt Republica Moldova - Republica Turcia.

La Ankara, Șeful Executivului a avut o întâlnire cu Președintele Parlamentului Turciei, Mustafa Șentop.

Reuniunea Consiliului de cooperare strategică a fost co-prezidată de către Președintele RM,  Igor Dodon și Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. În cadrul evenimentului au fost semnate 4 Acorduri interstatale:

Acordul privind instituirea reciprocă a centrelor culturale şi activitatea acestora - semnat de Ministrul Aureliu Ciocoi; Acordul în domeniul formării şi instruiri personalului din organele de drept - semnat de Ministrul Pavel Voicu; Acordul privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere - semnat de Ministrul Pavel Voicu; Acordul interguvernamental în domeniul transportului internaţional combinat de mărfuri - semnat de Ministrul Anatol Usatîi.

În discursul său, Premierul Chicu a menționat că din data intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb între Moldova și Turcia, mediul de afaceri din țara noastră a primit acces la o piață importantă de cca 80 milioane de consumatori. Dl. Chicu a afirmat că Acordul de Liber Schimb a impulsionat volumul comerțului între țări în primele 9 luni din 2019, constituind 482 milioane dolari, iar deficitul balanței comerciale bilaterale a scăzut cu 37 milioane dolari, datorită creșterii valorii exportului din Moldova spre Turcia.

Prim-ministrul Chicu a apreciat performanța înaltă a industriei Turciei și a sectorului de cercetare și dezvoltare turc: „Am citit recent despre automobilul electric proiectat 100% în Turcia și despre obiectivul de a dezvolta infrastructura națională aferentă până în 2022. Este un subiect de mare interes pentru noi și invităm business-ul Dvs. să aplice tehnologiile în Republica Moldova”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus