Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-12-30/edin-ele-comisiei-guvernamentale-pentru-reintegrare-vor-fi-desfa-urate-lunar-pentru-a-determina-prog-62422.html
Data: Dec 30, 2019 (18:57)

Ședințele Comisiei Guvernamentale pentru Reintegrare vor fi desfășurate lunar pentru a determina progrese pe fiecare din prioritățile adoptate

Premierul Ion Chicu a prezidat ședința Comisiei Guvernamentale pentru Reintegrare. Șeful Executivului, în debutul ședinței, a menționat: „Este o mare scăpare că mai mult de un an această comisie nu a fost convocată. Reintegrarea țării e prioritate și vă rog să asigurați funcționarea eficientă a grupurilor de lucru sectoriale și să nu admiteți mimarea proceselor.”

În cadrul ședinței au fost aprobate câte 4 priorități în procesul de negociere și în procesul de reglementare și promovare a politicilor de reintegrare.

Prioritățile adoptate în procesul de negociere sunt libertatea de circulație în Zona de Securitate, drepturile omului, situația cu sediile școlilor din stânga Nistrului și armonizarea procedurilor, tarifelor vamale și a celor fiscale.

În procesul de reglementare și promovare a politicilor de reintegrare au fost adoptate drept priorități extinderea serviciilor publice pentru locuitorii din regiunea transnistreană și apărarea drepturilor omului, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean (Kuciurgan – Pervomaisc), măsuri de sprijinire a comerțului între părți și de promovare a exporturilor, dar și unele proiecte de infrastructură precum reabilitarea drumului Chișinău – Odesa, inclusiv podul Gura Bîcului - Bîcioc.

Premierul a anunțat că ședințele Comisiei vor fi desfășurate lunar pentru a determina progrese pe fiecare din prioritățile adoptate, se arată într-un comunicat al Guvernului.