Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.12.2019

Ministerul Economiei și Infrastructurii va ajusta tariful pentru transportul rutier de persoane prin servicii regulate raionale și interraionale

Ministerul Economiei și Infrastructurii va ajusta tariful pentru transportul rutier de persoane prin servicii regulate raionale și interraionale

„Astăzi am finalizat negocierile și consultările cu reprezentanții operatorilor de transport rutier de persoane, privind ajustarea tarifului la serviciile regulate de pasageri. Pentru noi este important să asigurăm funcționalitatea sistemului, întrucât țara are nevoie de servicii calitative, sigure și conformabile”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în cadrul briefingului de presă organizat astăzi.

Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii, în prezent Republica Moldova este în fața unei lacune de sistem în domeniul transportului rutier de persoane prin servicii regulate, cauzat de inacțiunile autorităților precedente și constrângerile normative. Pentru a avea o ramură sustenabilă, statul urmează să asigure două condiții esențiale: servicii confortabile și sigure prestate cetățenilor, și rentabilitatea operatorilor de transport.

De asemenea, potrivit conducerii ministerului, la moment Republica Moldova se confruntă cu două probleme critice, și anume: parcul de vehicule care este învechit și continuă să degradeze din punct de vedere al siguranței și confortului, iar o altă problemă ține de exodul de forță de muncă din domeniu, în special conducători auto.

În vederea detensionării situației de criză din domeniul transportului rutier legat de neajustarea din anul 2013 a tarifului aplicat pentru transportul rutier de persoane prin servicii regulate, s-a propus ajustarea tarifului în tandem cu implementarea procedurii de încadrare pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor. Acest mecanism se propune a fi o soluție de compromis între interesele legitime ale operatorilor de transport și persoanelor care beneficiază de serviciile prestate de către aceștia.

În context, a fost propusă aprobarea cerințelor minime de încadrare pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor, antrenate la deservirea serviciilor regulate raionale și interraionale, încadrarea urmând a fi efectuată în două categorii de confort, și anume de bază (categoria II-a) și avansată (categoria I-a). Concomitent, Ministerul Economiei și Infrastructurii va ajusta tariful pentru transportul rutier de persoane prin servicii regulate raionale și interraionale, de la actualul 0,48 lei/km la 0,60 lei/km (categoria II-a) și la 0,70 lei/km (categoria I-a), diferențiindu-l pe criteriile specifice pentru fiecare categorie de confort. Încadrarea pe categorii se va efectua eșalonat începând cu 1 februarie 2020 până la 1 octombrie 2020, în conformitate cu graficele depuse de operatorii de transport rutier, în adresa Agenției Naționale Transport Auto, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus