Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.12.2019

Guvernul a aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Hotărârii Guvernului pentru aprobarea proiectului de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice adoptată la Istanbul la 11 mai 2011.

Convenția de la Istanbul este cel mai cuprinzător instrument juridic pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice din perspectiva încălcării drepturilor omului. Până în prezent, Convenția a fost ratificată de 34 de state-membre ale Consiliului Europei și semnată de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova, în anul 2017.

Aceasta conține 81 de articole cu prevederi, prin care statelor membre li se impun obligații în vederea prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării de politici integrate. De asemenea, Convenția prevede crearea unui grup internațional de experți independenți care va monitoriza implementarea la nivel național.

Ratificarea Convenției de la Istanbul reprezintă un imperativ pentru Republica Moldova, fiind  inclus în mai multe documente de politici la nivel național, și anume: Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022, Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pe anii 2018-2023 și Planul Național de Acțiuni pentru pentru implementarea Acordului de Asociere, care prevede angajamentul asumat de Republica Moldova de a ratifica Convenția de la Istanbul în trimestrul IV al anului 2019.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, proiectul nu necesită resurse financiare, acestea vor fi necesare ulterior, în procesul de ajustare a legislației sectoriale de către autoritățile cu competențe în domeniu. Astfel, fiecare autoritate publică va analiza, estima și planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării prevederilor aprobate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus