Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-12-19/parlamentul-a-ratificat-acordurile-de-finan-are-a-proiectului-de-dezvoltare-a-sistemului-electroener-62268.html
Data: Dec 19, 2019 (19:59)

Parlamentul a ratificat Acordurile de finanțare a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic

Parlamentul a votat, astăzi, proiectele de lege cu privire la ratificarea celor trei Acorduri privind finanțarea Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic: Acordurilor de finanțare cu Agenția Internațională pentru Dezvoltare (AID), în valoare de 13,1 mln. de Euro și, respectiv, 47,9 mln. de Euro, precum și Acordului de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 39,94 mln. de Euro oferit de Uniunea Europeană.

Scopul acestora constă în asistarea Republicii Moldova în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România și, implicit, creșterea securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din țara noastră.

Tot în ședința de astăzi, Parlamentul a votat, în două lecturi, pentru ratificarea Amendamentului nr. 4 la Acordul de împrumut dintre Moldova și BERD ”Reabilitarea rețelelor electrice de transport ale ”Moldelectrica”, în valoare de 20 de mln. dolari, semnat în 2012, cu scopul reabilitării rețelelor existente de transport al energiei electrice. Amendamentul presupune conversiunea împrumutului în valuta Euro, inclusiv rata dobânzii.

Operațiunea de conversiune este unul din instrumentele de management al datoriei de stat externe care oferă posibilitatea generării economiilor la bugetul de stat la categoria cheltuielilor ce țin de serviciul datoriei de stat externe, inclusiv riscurile majore și anume – sensibilitatea portofoliului datoriei de stat externe la deprecierea monedei naționale și modificarea ratei de dobândă.

Potrivit estimărilor Guvernului, modificarea va genera 2 mln. de lei economie într-un singur an bugetar, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.