Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.12.2019

Împrumutul BERD privind reabilitarea rețelelor electrice, în valoare de 20 mln. dolari, va fi convertit în Euro

Împrumutul BERD privind reabilitarea rețelelor electrice, în valoare de 20 mln. dolari, va fi convertit în Euro

Parlamentul va ratifica Amendamentul nr. 4 la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ”Reabilitarea rețelelor electrice de transport ale ”Moldelectrica”, în valoare de 20 de mln. dolari, pentru conversiunea acestuia în valuta Euro, inclusiv rata dobânzii. Comisia economie, buget și finanțe a prezentat, astăzi, raportul la proiectul de lege privind ratificarea Amendamentului, pentru prima lectură.

Operațiunea de conversiune este unul din instrumentele de management al datoriei de stat externe, care până în prezent nu a fost utilizat plenar de Ministerul Finanțelor. Acesta oferă posibilitatea generării economiilor la bugetul de stat la categoria cheltuielilor ce țin de serviciul datoriei de stat externe, inclusiv riscurile majore și anume – sensibilitatea portofoliului datoriei de stat externe la deprecierea monedei naționale și modificarea ratei de dobândă. Astfel, prin ratificarea amendamentului se urmărește reducerea costurilor de deservire și riscurilor aferente datoriei externe.

Acordul de împrumut cu BERD privind reabilitarea rețelelor electrice de transport ale ”Moldelectrica” a fost semnat în 2012. Obiectivul proiectului rezidă în reabilitarea rețelelor existente de transport al energiei electrice, inclusiv schimbarea Transformatoarelor 110 kV și Reactoarelor 400 kV; reconstrucția instalațiilor de distribuție exterioare IDE 110 kV; reconstrucția stațiilor 400 – 35 kV și schimbarea celulelor 10 kV; reconstrucția LEA 110 kV; reconstrucția instalațiilor de distribuție (ID) de 10 kV.

Data limită de debursare a împrumutului este 28 decembrie 2020, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus