Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.12.2019

Destructurarea unei rețele internaționale de traficanți de cocaină

O grupare criminală, cu arie de activitate internațională, specializată în traficul de cocaină din America de Sud în Europa, prin intermediul unei societăți comerciale din Republica Moldova, a fost destructurată în urma cooperării autorităților din Moldova, Belgia și Suriname.

Operațiunea de destructurare a avut loc grație eforturilor consolidate la efectuarea măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală  a unui grup comun de investigații format din procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Centrului de analiză a informațiilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, procurori și angajații poliției Judiciare Federale Oost-Vlaanderen din Regatul Belgiei, de comun cu autoritățile din Republica Suriname, sub egida Europol.

La începutul lunii decembrie 2018, au fost efectuate percheziții simultane în Belgia și Republica Moldova, unde au fost depistate și ridicate mijloace probatorii care demonstrează activitatea acestei grupări criminale internaționale.

La începutul lui 2019, în urma unei operațiuni speciale a forțelor de ordine din Republica Suriname, care a avut la bază informația obținută în rezultatul perchezițiilor efectuate în Republica Moldova, cu privire la societatea comercială ce figurează în corespondență, ca fiind societate furnizoare de orez, au fost depistate și confiscate 2.200 kg de cocaină.

Măsurile întreprinse până la această etapă de către grupul comun de investigații, constată următoarele:
implicarea a minim 37 de persoane, dintre care au fost arestate 20;
confiscarea mijloacelor financiare și alte bunuri estimate la aproximativ 1,5 milioane de EUR, proveniți de pe urma activităților criminale; sechestrarea a 12 automobile de lux.
Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, potrivit Codului penal al Republicii Moldova, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, iar potrivit Codului penal al Regatului Belgiei – pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 5 la 10 ani, anunță Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus