Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2019

Banca Națională a diminuat rata de bază

Banca Națională a diminuat rata de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să fie diminuată rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,0 puncte procentuale, până la 5,5 la sută anual.

Hotărârea are drept scop de a menține inflația în intervalul de variație al țintei de 5,0 la sută, ceea ce constituie o situație optimă pentru dezvoltarea economiei naționale. În același timp, decizia corespunde prognozelor anterioare ale BNM privind evoluția inflației. În acest sens, la prezentarea ultimului Raport asupra inflației, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că Banca Națională va trebui să își ajusteze politicile în direcția unei relaxări, deoarece în anul viitor se așteaptă o reducere a inflației.

În condițiile dezinflaționiste din 2020, decizia BNM va susține competitivitatea economiei și va stimula activitatea de creditare.

În aceeași ședință, Comitetul executiv a decis diminuarea ratelor de dobândă la creditele și la depozitele overnight până la 8,5 la sută, și, respectiv, 2,5 la sută anual.  Totodată, a fost micșorată norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă. Aceasta va încuraja intermedierea financiară în moneda națională și, respectiv, o va descuraja pe cea în valută.

Banca Națională va monitoriza în continuare situația și, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative.

Potrivit BNM, următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 29 ianuarie 2020, conform calendarului publicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus