Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.12.2019

Parlamentul va modifica Legea privind finanțele publice locale

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat în unanimitate, în ședința de astăzi, corapoarte la două proiecte de lege pentru modificarea acesteia. Primul proiect propune includerea defalcărilor impozitului pe venit al persoanelor fizice la locul de domiciliu, ceea ce va permite, în opinia autorilor, creșterea veniturilor bugetelor locale, constituind un impuls de creștere, în special pentru comunitățile rurale, și de sporire a motivației Administrației Publice Locale de a dezvolta mediul de afaceri și de a atrage investiții.

De asemenea, volumul total colectat al impozitului pe venit al persoanelor fizice din sate și orașe cu excepția orașelor reședință de raion se propune a fi majorat de la 75% la 100%, iar din orașe reședințe de raion – de la 20% la 50%.

Proiectul mai prevede includerea defalcărilor în bugetele locale a impozitului pe venit al persoanelor juridice în volum de 50% colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Tot în ședința de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe a fost prezentat coraportul la un proiect de alternativă pentru modificarea Legii privind finanțele publice locale.

Acesta, de asemenea, prevede stabilirea a două cote ale defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice, colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective. Prima cotă, pentru bugetele satelor și comunelor, precum și ale orașelor și municipiilor, cu excepția municipiilor și orașelor reședință de raion, se propune a fi stabilită în mărime de 100%. Cea de-a două cotă, pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și municipiile Chișinău și Bălți, va constitui 50%.

O altă prevedere rezidă în atribuirea a 50 la sută din veniturile colectate din impozitul pe venit al persoanelor juridice în calitate de defalcări pentru bugetele locale.

Cele două proiecte urmează să fie comasate pentru lectura a doua, deoarece urmăresc același obiectiv – creșterea veniturilor în bugetele locale printr-o nouă distribuire a impozitelor achitate de persoanele fizice și juridice, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus