Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-12-04/la-guvern-sa-desfa-urat-edin-a-consiliului-economic-pe-l-nga-primministru-61968.html
Data: Dec 4, 2019 (22:16)

La Guvern, s-a desfășurat ședința Consiliului Economic pe lângă prim-ministru

În debutul ședinței, premierul Chicu a menționat: „Dialogul dintre Guvern și comunitatea de afaceri este esențial pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Obiectivele prioritare pe această dimensiune sunt crearea unui climat de afaceri predictibil, care securizează investițiile. Guvernul va susține crearea locurilor de muncă și investițiile în modernizarea economiei.”

Șeful Executivului a reiterat că actualul Cabinet de miniștri se va concentra definitiv pe problemele social-economice, iar aproape 40% din agenda Guvernului este destinată întâlnirii cu investitorii.

”Vom avansa rapid pe reforma justiției și ne vom focusa atenția pe dezvoltarea infrastructurii. Acestea sunt și cele mai importante cerințe ale investitorilor străini care sunt gata să dezvolte afaceri în țara noastră”, a menționat Ion Chicu.

Premierul a enumerat un șir de inițiative ale Guvernului, menite să încurajeze activitatea antreprenorială, precum investițiile masive în infrastructura rutieră programate pentru anul 2020, sau instituirea funcției de Avocat al Antreprenorului, care are misiunea de a simplifica și eficientiza procesul de gestionare a afacerilor în Republica Moldova.

În context, prim-ministrul a îndemnat antreprenorii să se implice activ și să vină cu propuneri și sugestii care ar spori calitatea dialogului dintre mediul de afaceri și autorități.

Reprezentanții asociațiilor de business și ai mediului de afaceri au enumerat un șir de  acțiuni ce ar putea îmbunătăți climatul de afaceri, printre care: diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA, plafonarea tarifelor la achitările online, amenințările generate de activitatea antreprenorială pe patentă, susținerea plăților electronice, digitalizarea serviciilor medicale, demonopolizarea serviciilor oncologice, crearea normelor menite să elimine risipa alimentară, transparența activității CNAM etc.

În finalul ședinței, premierul Chicu a menționat că a luat act de toate ideile generate de participanții ședinței și a cerut secretariatului Consiliului să includă temele abordate în Planul de Acțiuni pentru anul 2020.

La ședință au participat circa 90 de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai instituțiilor partenere în dezvoltarea Republicii Moldova. La ședința Consiliului Economic au luat parte Mila Mălairău - Camera de Comerț Americană din Moldova, Sergiu Harea - Camera de Comerț și Industrie din Moldova, Vlad Caminschi – directorul executiv al Patronatelor, Alexandra Popa - Asociația Businessului European, Ana Groza - Asociația Investitorilor Străini și Ion Lupan - șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și alte personalități din business și domeniu asociativ.

La ședință de asemenea au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, și un număr de șefi de instituții publice, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.