Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-12-02/anatol-usatii-a-avut-o-intrevedere-cu-o-echipa-de-exper-i-ai-bancii-mondiale-61910.html
Data: Dec 2, 2019 (20:24)

Anatol Usatîi a avut o întrevedere cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale, condusă de Directorul de țară pentru Moldova, Anna Akhalkatsi. Discuțiile s-au axat pe subiecte ce țin de sporirea competitivității la export a întreprinderilor din Moldova, reducerea constrângerilor şi a poverii cadrului de reglementare asupra mediului de afaceri, implementarea la maxim a Ghișeului unic electronic, dar și continuarea reformelor în domeniul întreprinderilor de stat - procesul de privatizare.

În debutul ședinței, Anatol Usatîi a trecut în revistă prioritățile și planurile pentru anul 2020 ce vizează securitatea energetică, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii, dezvoltarea transportului rutier,atragerea investitorilor străini  etc. „Apreciem implicarea Băncii Mondiale în proiectele ce contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri în Republica Moldova și la îmbunătățirea competitivității companiilor. Mizăm în continuare pe suportul partenerilor externi și dorim dezvoltarea unor parteneriate durabile și sustenabile în beneficiul cetățenilor noștri”, a menționat ministrul.

De asemenea, părțile au vorbit despre deblocarea procesului de export al produselor de origine animalieră către piețele UE precum și despre constrângerile la importul de produse din sectorul agricol din Uniunea Europeană în ceea ce privește procesul de omologarea a certificatelor fito-sanitare.

La final, Anna Akhalkatsi a menționat că Banca Mondială va susține Guvernul de la Chișinău în implementarea reformelor și contează pe profesionalismul și responsabilitatea echipei guvernamentale în realizarea tuturor angajamentelor asumate.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, asistența oferită de Banca Mondială țării noastre se bazează pe Strategia de Parteneriat cu Republica Moldova pentru anii 2018-2021. Cei trei piloni principali ai Strategia de parteneriat cu țara sunt - guvernanța economică, guvernanța serviciilor și dezvoltarea competențelor.