Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-11-27/proiectul-legii-fondurilor-aoam-pentru-2020-a-fost-aprobat-de-guvern-61855.html
Data: Nov 27, 2019 (22:00)

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2020 a fost aprobat de Guvern

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2020 a fost aprobat în şedinţa de miercuri, 27 noiembrie, a Guvernului. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în valoare de peste 8 mlrd 383 mln lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2019, este prognozată majorarea veniturilor cu 14,4% şi a cheltuielilor cu 11,4%.

Cele mai multe acumulări în fondurile AOAM, aproape 5 miliarde 205 milioane de lei, vor proveni din primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern sunt planificate în volum de circa 2 miliarde 852 de milioane de lei, iar veniturile din primele în sumă fixă – peste 125 de milioane de lei.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate. Astfel, prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, în jur de 8 miliarde 226 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. Această cifră este cu aproape 900 de milioane sau cu 12% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2019. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Conform prevederilor Programului de activitate din noiembrie 2019 a Guvernului, este prevăzută majorarea cu 10% a cheltuielilor destinate creşterilor salariale, începând cu 1 aprilie 2020, pentru tot personalul angajat în instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

O creştere substanţială, cu peste 431 de milioane de lei sau cu 11,5% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. Acest fapt va permite acoperirea financiară a mai multor cazuri tratate în cadrul programelor speciale (operaţii de cataractă, protezări ale articulaţiilor mari, intervenţii pe cord etc.). Totodată, este prevăzută finanţarea unor noi programe speciale, şi anume neuroradiologia intervențională, implantul cohlear la copii, tratamentul de tromboliză în bolile cerebrovasculare acute. De asemenea, vor fi acoperite majorările aprobate la plata suplimentului pentru munca de noapte.

Pentru asistenţa medicală primară este planificată o creştere cu aproape 146 de milioane de lei sau cu 7% faţă de bugetul aprobat pe 2019. Majorarea respectivă va asigura acoperirea inclusiv a unui număr mai mare de medicamente compensate. Cheltuielile destinate medicamentelor compensate au fost prevăzute în sumă de aproape 655 de milioane de lei sau cu 59 milioane (cca 10%) mai mult faţă de suma aprobată pentru anul curent.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în creştere cu peste 216 milioane de lei sau cu 38,5%. Din aceşti bani urmează a fi finanţate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de intervenţie timpurie copiilor de la naştere până la 3 ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare şi risc sporit, tratamentul de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi neuro-locomotorii, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă etc.

Fondul măsurilor de profilaxie va fi în mărime de 40 de milioane de lei, iar cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 20 de milioane. Zece milioane de lei sunt prevăzute pentru fondul de rezervă și peste 87 de milioane de lei pentru fondul de administrare a sistemului AOAM..

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2020 urmează a fi prezentat Parlamentului spre adoptare.