Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.11.2019

Guvernul a aprobat mai multe proiecte sociale, dar și proiectele legilor bugetare anuale pentru 2020

Guvernul a aprobat mai multe proiecte sociale, dar și proiectele legilor bugetare anuale pentru 2020

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că acesta este un buget al investițiilor în infrastructură, în crearea locurilor de muncă și pentru creșterea bunăstării oamenilor.

De asemenea, Cabinetul a aprobat veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, care se estimează la 23,5 miliarde de lei, mai mult cu 2 miliarde de lei decât veniturile aprobate în 2019.

Executivul a mai decis acordarea suportului unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat (stabilite până la 01.01.2020, al căror cuantum nu depășește 2000 lei). De acest ajutor vor beneficia circa 600 mii de persoane. În acest scop, s-au alocat aproximativ 418 milioane de lei. Ajutorul unic va fi acordat beneficiarilor pe parcursul primei săptămâni din luna ianuarie 2020.

Totodată, a fost majorat cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 lei la 500 de  lei.

În scopul atragerii tinerilor specialiști medicali să activeze în mediul rural, Guvernul a majorat indemnizația unică pentru medici și farmaciști de la 45 mii lei la 120 mii lei și pentru personalul medical și farmaceutic de la 36 mii lei la 96 mii lei. Proiectul mai prevede acordarea acestor indemnizații și pentru absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat și al învăţământului profesional tehnic  medical, care și-au efectuat studiile în bază de contract  și care vor fi angajați în câmpul muncii în baza repartizării MSMPS. Pentru implementarea proiectului vor fi alocate circa 45 milioane de lei.

Un alt proiect important susținut de Guvern prevede ca în cazul decesului unuia dintre soți care a primit pensia mai puțin de 5 ani, aceasta va putea fi ridicată pentru perioada restantă până la 5 ani de către soțul/soția rămas în viață. Pentru anul 2020 au fost aprobate circa 50 milioane de lei în acest scop.


De asemenea, Guvernul a dat aviz pozitiv pentru majorarea de la 100 la 500 de lei a  alocației de stat pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale  și independenței RM, precum și pentru persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state. În total, de acest ajutor vor beneficia circa 35 mii de persoane.


Guvernul a mai aprobat modificări la Legea privind sistemul public de pensii și la Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Proiectul prevede indexarea pensiilor de 2 ori pe an, la 1 aprilie și la 1 octombrie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus