Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-11-26/membrii-comisiei-na-ionale-pentru-consultari-i-negocieri-colective-au-analizat-principalele-masuri-d-61807.html
Data: Nov 26, 2019 (13:44)

Membrii Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective au analizat principalele măsuri de politică vamală și fiscală pentru anul 2020

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a prezidat ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective. Subiectele de pe agendă au vizat proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2020, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, precum și proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020.

În cadrul ședinței, membrii CNCNC au analizat principalele măsuri de politică vamală și fiscală pentru următorul an care vizează tratamentul fiscal pentru sucursala, deducerea datoriilor compromise de până la 1000 lei, excluderea limitării dreptului la deducere a amortizării autoturismelor, modificarea mecanismului de calculare a impozitului asupra sumelor donate,modificarea termenului de achitare a TVA pentru serviciile importate și modificarea termenului de achitare a accizei etc.

Un alt subiect important prezentat spre examinare a fost proiectul legii bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au realizat o prezentare amplă privind prognoza indicatorilor macroeconomici 2020, indicatorii bugetului public național pentru anul 2020, structura veniturilor și a cheltuielilor, principalele fonduri și programe susținute din bugetul de stat, precum și surse externe, prioritățile de alocări sociale și medicale, precum și punerea în aplicare a mecanismului de salarizare.

Potrivit prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anul 2020, produsul intern brut va constitui 227,9 miliarde lei, o creștere nominală cu 9,4% și creștere reală cu 3,8% în raport cu anul 2019. Salariul nominal mediu lunar va constitui 7 953 lei, o creștere nominală cu 8,7 % comparativ cu anul 2019. Fondul de remunerare a muncii se prognozează a fi 58,2 miliarde lei în 2020.

Partenerii sociali au apreciat inițiativa ministrului Anatol Usatîi de a relansa discuțiile în cadrul Comisiei și au menționat că susțin inițiativele de modificări și completări la legislație, inițiate de membrii CNCNC, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.