Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.11.2019

Mierea produsă de un grup de apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului este evaluată de o instituție de certificare din Italia

Mierea produsă de un grup de apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului este evaluată de o instituție de certificare din Italia

Produsele apicole prezentate de un grup de producători de pe ambele maluri ale Nistrului la expoziția Apimell din Italia au surprins plăcut vizitatorii. „Producătorii italieni au fost impresionați de gustul și parfumul mierii noastre, pe care au calificat-o drept produs ecologic, de înaltă calitate. Le-a plăcut în mod special mierea de salcâm, pentru că are gust delicat, își păstrează mult timp transparența și nu se cristalizează”, spune Natalia Porhun, apicultoare din satul Speia, raionul Grigoriopol.

Astfel, reprezentanții Asociației producătorilor și procesatorilor de miere din Italia au încheiat un memorandum de colaborare cu colegii lor din Moldova și au solicitat un lot de miere pentru a fi testat de o instituție internațională de certificare. Dacă mierea moldovenească va corespunde cerințelor europene, colaborarea ar putea continua cu mai multe contracte de livrare a mierii în Italia, dar și alte țări europene, pe termen lung.

Producătorii de miere de pe ambele maluri ale Nistrului au inițiat deja procesul de asociere într-un grup de producere. Ei consideră că în acest mod ar putea produce o cantitate mai mare de miere, dar și să aplice cele mai performante tehnologii în procesul de exploatare a stupinelor.

„Am avut ocazia să vizităm și câteva întreprinderi apicole, ca să ne familiarizăm cu tradițiile și inovațiile producătorilor italieni și să preluăm bunele practici. De exemplu, reprezentanții întreprinderii Piemonte Mielle ne-au vorbit despre experiența asocierii într-o cooperativă, o informație foarte importantă pentru apicultorii moldoveni care acționează separat și nu sunt întotdeauna capabili să-și apere interesele. Un alt mare jucător de pe piața mierii italiene ne-a povestit despre echipamentele pentru apicultori, metodele de întreținere și cerințele pentru transportul stupinelor industriale, despre gusturile și preferințele consumatorilor de miere din Italia”, ne-a spus Andrei Ghilan, manager pe marketing la o întreprindere apicolă din satul Cazaclia, UTA Găgăuzia.

„Ne dorim să diversificăm piețele de export pentru producția autohtonă, de aceea ajutăm producătorii să-și sporească competitivitatea prin explorarea tehnologiilor moderne și a inovațiilor și să-și promoveze eficient marfa pe piața externă”, susține Maxim Cataranciuc, manager de proiect la PNUD Moldova.

Delegația din Republica Moldova a mai vizitat școala degustătorilor de miere, unde specialiștii sunt instruiți cum să determine originea, compoziția și calitatea mierii după miros, gust, culoare și senzații tactile. Or, în Italia există mai mult de 50 de tipuri de miere. „Cererea de miere ecologică pe piața europeană este într-o creștere continuă, la fel și prețul ei, de aceea ne orientăm spre producerea mierii ecologice clasa premium. Cred că perspectivele apicultorilor noștri sunt încurajatoare”, a mai spus Natalia Porhun. Apicultoarea și-a dezvoltat afacerea cu miere datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană în cadrul unui proiect implementat de PNUD. 

Proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) oferă asistență metodologică și practică pentru crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și la edificarea unui mediu de încredere și de cooperare în regiune. Inițiativa stimulează și promovează exporturile de mărfuri și servicii din regiune, prin accesarea oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Proiectul susține dezvoltarea și sporirea competitivității întreprinderilor micro, mici și mijlocii și contribuie la crearea noilor companii, ceea ce, implicit, va conduce la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus