Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-11-18/banca-na-ionala-indeamna-publicul-sa-reclame-cazurile-in-care-se-percep-comisioane-mai-mari-dec-t-ce-61653.html
Data: Nov 18, 2019 (21:26)

Banca Națională îndeamnă publicul să reclame cazurile în care se percep comisioane mai mari decât cele legale, la plățile interbancare electronice

Pentru procesarea unui document de plată în regim normal se percep cel mult 3,5 lei, iar în regim de urgență - 20 de lei. Acestea sunt valorile maxime la comisioanele/tarifele pentru ordinele de plată recepționate în mod electronic, în lei moldovenești, prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanță: internet payments, pc-payments, mobile payments.

Potrivit BNM, în cazul în care comisioanele nu sunt aplicate în limitele tarifare legale, persoanele fizice sau juridice, în afara acțiunilor de revendicare a drepturilor lor legale, sunt îndemnate să înainteze o petiție Băncii Naționale (BNM), conform procedurii prevăzute de Codul administrativ.

Valorile maxime ale comisioanelor sau tarifelor menționate au fost stabilite în luna iunie prin hotărârea Comitetului executiv al BNM și sunt în vigoare de la 1 septembrie 2019.

BNM este antrenată în continuare în activități de încurajare a utilizării plăților fără numerar și realizarea operațiunilor de plată prin mijloace electronice.


I