Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
31.10.2019

Rețineri și percheziții în cazul traficului de droguri cu implicarea studenților străini

Joi, 31 octombrie 2019, în cadrul unei conferinței de presă – desfășurate în incinta Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) – oamenii legii au făcut publică destructurarea unei grupări criminale specializate în producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuană și alte produse psihotrope, în sumă de circa 200.000 lei, preponderent în rândul persoanelor de origine străină aflate în Moldova.

Astfel, ofițerii Direcției Antidrog al Inspectoratului Național de Investigații, în conlucrare cu angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, precum și ai Serviciul de Informații și Securitate, au documentat persoanele timp de 4 luni. În această perioadă, autoritățile au recepționat mai multe informații în care erau vizate persoane de origine străină, în special studenți ai USMF „N. Testemițeanu” și Universității Agrare de Stat din Moldova, care cumpărau și ulterior le vindeau  persoanelor apropiate droguri de tip marijuană hidroponică.

Liderul și organizatorul grupului este o persoană  din Israel, cu vârsta de 23 de ani, student al USMF „N.Testemițeanu” în anul IV de studii. Acesta procura droguri de la un cetățean al Moldovei, cu care convenise să cultive plante de canabis doar pentru el. Însă, ulterior acesta le vindea marijuana studenților străini. Un gram de marijuană era vândut la prețul de 200 lei consumatorilor.

În documentarea faptelor au fost implicați și investigatori sub acoperire. Aceștia au efectuat achiziții de control, mai exact au procurate droguri și au acumulate probe pertinente, care demonstrează scopul criminal al membrilor acestei grupări.

În rezultatul operațiunii comune desfășurate, au fost reținute opt persoane, iar alte 10 persoane sunt cercetate în stare de libertate. Dintre aceștia, 13 la număr sunt cetățeni străini și doi sunt din Moldova. Oamenii legii urmează să decidă și asupra calității procesuale a acestora, după examinarea probelor acumulate. Toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 din ei, toți studenți străini, au primit rezultat pozitiv la consumul de marijuană. Dacă vor fi găsite vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Pe caz au fost efectuate 34 de percheziții în raionul Cahul și în capitală. În rezultat, au fost depistate și lichidate două laboratoare de producere, cultivare și prelucrare a plantelor de canabis: unul dislocat în r-nul Cahul, altul în mun. Chișinău. De asemenea, au fost depistate mai multe pungi cu droguri. – În total a fost sechestrat aproximativ 1 kg de marijuană, au fost ridicate mai multe ustensile și echipament destinat cultivării și prelucrării plantelor, semințe de canabis, bani proveniți din activitate criminală. Totodată, la persoanele străine au fost depistate cagule și arme reci, iar ca urmare a examinării telefoanelor mobile, au fost depistate poze personale în care apar cu arme de foc, muniții, droguri etc.

În cadrul acțiunilor desfășurate, au fost constatate încălcări ale regulilor de ședere pe teritoriul Republicii Moldova de către unii străini vizați în cadrul investigației, iar Biroul Migrație și Azil urmează să decidă în privința anulării dreptului de ședere pe teritoriul țării.

Centrul Antiterorist al SIS a semnalat faptul că pe palier extremist – terorist și prevenire a radicalizării au fost stabiliți indici precum că persoanele investigate se încadrează în profil de radicalizare. Drept consecință a consumului de droguri, străinii din comunitatea arabă denotau un comportament agresiv și violent, cu interes pentru de arme, pagini web cu conținut radical, inclusiv acțiuni infracționale care pot fi conexate acțiunilor teroriste pe teritoriul Moldovei.

La reținerea infractorilor au fost implicați angajații Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger” al IGP și Alfa SIS, anunță Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus