Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.10.2019

De la 1 ianuarie 2020, controalele de stat asupra activității întreprinzătorilor vor fi planificate și efectuate exclusiv în Registrul de Stat al Controalelor

De la 1 ianuarie 2020, controalele de stat asupra activității întreprinzătorilor vor fi planificate și efectuate exclusiv în Registrul de Stat al Controalelor

Subiectul controalelor de stat a fost dezbătut în cadrul Ședinței Consiliului Național pentru soluționarea disputelor, desfășurată la Guvern. Potrivit unui raport prezentat la ședință, aproape 70% din numărul controalelor de stat efectuate în anul 2018 au fost inopinate și doar 30% - planificate. Astfel, din numărul total de 65.395 de controale efectuate, aproape 45 de mii au fost neplanificate, iar puțin peste 20 de mii - organizate. Decalajul exagerat de mare l-a nemulțumit pe Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, care a solicitat ca pe viitor, majoritatea controalelor de stat asupra activității agenților economici să fie planificate și nu invers.

„Nemulțumirea oamenilor față de organele de control este foarte mare, iar încrederea acestora în instituțiile statului este extrem de mică. Lucrurile nu mai pot continua așa. Controalele de stat nu trebuie să fie o bâtă pentru întreprinzători și nici o sursă de încurajare a corupției!”, a declarat Andrei Spînu.

Datele prezentate în raport pentru primele 6 luni ale anului 2019 mai arată că numărul controalelor planificate pentru întreg anul curent, 28 mii de controale, a fost deja depășit în prima jumătate a anului, fiind efectuate circa 32 mii de verificări. În context, Șeful Cancelariei de Stat a cerut ca din anul viitor controalele să fie desfășurate în mod organizat, să aibă scopul de informare și nu de sancționare. În plus, toate acțiunile să fie incluse în Registrul de Stat al Controalelor (RSC), mai ales că recent  Banca Mondială a finalizat modificările propuse pentru versiunea a 2-a a RSC. 

„Vreau să mulțumesc partenerilor noștri de la Banca Mondială pentru sprijinul acordat în realizarea unei noi versiuni a Registrului de Stat al Controalelor. Sper ca din anul 2020 toate verificările să se efectueze conform planificărilor înscrise în acest Registru”, a menționat Andrei Spînu.

În topul instituțiilor care anul trecut au realizat cele mai multe controale de stat se înscriu: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor - peste 30 de mii de controale, Serviciul Fiscal de Stat - aproape 19 mii și Agenția Națională pentru Sănătate Publică care a înregistrat circa 11 mii de controale.  

În cadrul ședinței ordinare, organizată trimestrial, s-a discutat și despre necesitatea de înștiințare repetată a agenților economici despre faptul că fiecare organ de control are un Consiliu pentru soluționarea disputelor, în adresa căruia aceștia pot trimite contestații, atunci când e cazul sau când li se încalcă drepturile, anunță Cancelaria de Stat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus