Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-10-25/procurorii-au-ob-inut-sentintze-mai-aspre-pentru-4-barbatzi-care-au-traficat-o-copila-de-14-ani-in-s-61314.html
Data: Oct 25, 2019 (22:23)

Procurorii au obținut sentinţe mai aspre pentru 4 bărbaţi, care au traficat o copilă de 14 ani, în scop de exploatare sexuală

Vineri, 25 octombrie 2019, Procuratura Generală anunță faptul că a obţinut pedepse cu închisoarea pentru 4 bărbaţi din capitală, învinuiţi de exploatarea sexuală a unui copil, timp de 4 zile.

Totul a început în vara anului 2015, atunci când inculpaţii au recrutat copila cu vârsta de 14 ani, profitând de starea ei social-vulnerabilă. Aceștia i-au promis că o vor angaja în calitate de servitoare într-o saună, însă scopul real era exploatarea ei sexuală în scop comercial şi  necomercial. Astfel, copilul a fost abuzat sexual atât în saună, cât și într-o locuinţă din capitală.

În această perioadă, copila a fost și încuiată într-un apartament din Chișinău, pe parcursul a 2 zile. Ulterior, aceasta a fost eliberată de  către oamenii legii, datorită curajului ei să-și contacteze unchiul, care a apelat la linia fierbinte a autorităților competente, iar intervenția acestora nu s-a lăsat așteptată.

După ce au fost deferiți justiției, în anul 2016, instanţa de judecată l-a achitat pe unul dintre inculpaţi, motivând că fapta lui nu întruneşte elementele infracţiunii. Alți doi inculpați au fost amnistiați şi doar unul a fost condamnat real. Însă, procurorii nu au fost de acord cu pedeapsa pe care au primit-o unii făptași, cu atât mai puțin – cu eliberarea de răspundere a altora.

Prin urmare, procurorul Secţiei combaterea traficului de fiinţe umane a Procuraturii Generale a contestat sentinţa. Drept rezultat, în octombrie 2019, Curtea de Apel Chişinău a admis apelul procurorului şi i-a condamnat pe inculpați pentru comiterea traficului de ființe umane și traficului de copii, la pedepse cuprinse între 8 şi 15 ani de închisoare.

Aceștia au vârste cuprinse între 28 și 50 de ani, sunt originari din Hâncești, Orhei și Tiraspol, dar erau stabiliți în Chișinău.

Sentinţa Curții de Apel este definitivă şi executorie, însă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie. Perioada îndelungată a judecării cauzei se datorează inclusiv comportamentului părților în proces.