Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.10.2019

Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu reprezentanții Departamentului de Stat și Departamentului Energetic din SUA

La 22 octombrie 2019, Octavian Calmîc, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și un grup de specialiști din cadrul Agenției au avut o întrevedere cu reprezentanții Departamentului de Stat și Departamentului Energetic din SUA. 

În cadrul evenimentului s-a discutat despre situația curentă din domeniul energetic, sustenabilitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică și modalitățile alternative de asigurare a Republicii Moldova cu produse energetice în eventualitatea sistării livrărilor de gaze la 1 ianuarie 2020.

În deschidere, directorul Calmîc a menționat că subiectul asigurării pieței interne cu gaze naturale este pe agenda politicului și executivului din Republica Moldova. Rezultatele negocierilor purtate cu autoritățile din Federația Rusă, dar și cu conducerea Gazprom-ului sunt optimiste și au o dinamică pozitivă care va permite soluționarea problemelor în termeni proximi. Cu toate acestea, pentru minimizarea riscurilor operatorul național de transport poartă negocieri intense cu partenerii din țările Europene pentru a identifica căi alternative de livrare a gazelor naturale pentru piața Republica Moldova de pe piața comunitară, asigurând-se că vor permite condițiile tehnice și de infrastructură.

Reprezentanții delegației din SUA au menționat că scopul misiunii lor este de a examina situația din complexul termo-energetic al Republica Moldova și de a sugera unele acțiuni de alternativă pentru evitarea riscurilor în domeniu și asigurarea unor soluții în eventualitatea unor situații excepționale.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, participanții la discuție au modelat diferite situații și evoluții pentru piața electro-energetică a Republicii Moldova și setul de soluții alternative, rolul instituțiilor guvernamentale, autorității de reglementare, dar și al operatorilor din piață.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus