Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.10.2019

Creșterea finanțării pentru Republica Moldova a fost pusă în discuție la ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale

Creșterea finanțării pentru Republica Moldova a fost pusă în discuție la ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale

Derularea programului cu Fondul Monetar Internațional și perspectivele pentru un nou program, axat pe prioritățile Guvernului, au fost discutate de delegația oficială a Republicii Moldova în cadrul şedinţelor anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfăşurat în perioada 14-20 octombrie 2019, la Washington. Țara noastră a fost reprezentată la aceste evenimente de ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armașu.

În cadrul unor întâlniri bilaterale cu oficiali ai FMI și Băncii Mondiale, delegația Republicii Moldova a vorbit despre prioritățile Guvernului în implementarea bunei guvernări, transparentizarea cheltuielilor în sectorul public, îmbunătățirea managementului întreprinderilor de stat, dar și despre felul în care aceste măsuri se vor răsfrânge asupra creșterii economice. Totodată, s-a discutat despre necesitatea reformării sistemului de investiții publice și revizuirii cheltuielilor în sectorul public, precum și despre elaborarea unei strategii pentru managementul finanțelor publice în anul 2020.

„Partenerii noștri au apreciat că Guvernul a reușit, într-o perioadă foarte scurtă, să efectueze două evaluări și să relanseze asistența externă pentru Republica Moldova. În același timp, în cadrul ședințelor s-a  vorbit despre posibilitățile de finanțare pentru anul 2020. Reprezentanții Uniunii Europene ne-au dat asigurări că vor examina dublarea asistenței pentru țara noastră pentru anul viitor”, a declarat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Delegaţia de la Chişinău a avut schimburi de opinii bilaterale cu reprezentanți de rang înalt ai FMI și Băncii Mondiale. La fel, au avut loc întruniri cu economiști și experți ai Trezoreriei SUA, cu reprezentanți ai Uniunii Europene, ai fondurilor mari de investiții și ai băncilor internaționale.

Potrivit Ministerului Finanțelor, din delegația Republicii Moldova la Washington au mai făcut parte Sergiu Luca, Secretar de stat la Ministerul Finanțelor, și Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus