Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-10-10/briefing-sus-inut-de-primministrul-maia-sandu-despre-rezultatele-unor-verificari-la-ansa-i-crdv-61118.html
Data: Oct 10, 2019 (18:37)

Briefing susținut de Prim-ministrul Maia Sandu despre rezultatele unor verificări la ANSA și CRDV

Corpul de Control al Prim-ministrului a inițiat în colaborare cu Poliția o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară care este laboratorul specializat de verificare inclusiv a peștelui.

În rezultatul acestor verificări s-a descoperit că în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de pește congelat importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special e vorba de pește cu paraziți. În contradicție cu prevederile legale laboratorul nu informa ANSA despre neregulile depistate, astfel încît toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de a importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră.

Astfel s-a admis o încălcare flagrantă a legislației.

Din informațiile Corpului de control, de regulă, e vorba de pește ieftin, loturile de pește cu paraziți nu ajung pe polițele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituțiile din Horeca, și instituții publice ca grădinițe, spitale, penitenciare și în piețe.

În mod procedural, în posturile vamale de frontieră, sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajații laboratorului, efectuează analizele şi conform normelor trebuie să introducă datele în Sistemul Informațional de Management al Laboratoarelor (LIMS) cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta de fapt nu se întâmplă. Mai mult decît atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA.

După efectuarea analizelor datele trebuiau să fie  accesibile responsabililor de la ANSA. În cazul în care probele de laborator sunt neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ și nimicirea loturilor. Nici aceasta nu se întâmplă de fapt, iar certificatul sanitar-veterinar este emis de inspectorul teritorial al ANSA.

Dat fiind că este o problemă gravă am considerat necesar efectuarea următoarelor acțiuni:

Solicit de la ANSA inițierea unei anchete de seviciu și suspendarea responsabililor din Agenție și a managementului laboratorului.

Ministerele Educației, Justiției și Sănătății să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă la loturile de pește achiziționate.

Ministerul Educației să emită recomandări comitetelor de părinți, administrațiilor școlilor și inspecției școlare să verifice calitatea și condițiile de păstrare a peștelui în cantine și bucătării.

Poliția și angajații ANSA care mai au un pic de responsabilitate în fața cetățenilor acestei țări să efectueze controale în piețe și locuri de vînzare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui neconform.

Solicit lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice ca aceste companii să nu mai poată livra produse instituțiilor publice.

Am dat indicație Corpului de control să fiu informată săptămânal despre investigația acestui caz, ca să nu trezim că e caz mușamalizat și copiii noștri sunt otrăviți în continuare, cum s-a mai întâmplat.

Pe acest fapt a fost deschisă o cauză penală. Aștept ca procuratura, CNA și judecătorii care vor gestiona acest caz să apere insteresul și sănătatea cetățenilor acestei țări și să aplice pedepse cu toată severitatea. Dar până justiția își fa face treaba rog jurnaliștii să informeze cetățenii despre acest caz și să ne ajute cu investigații și presiune publică să ducem cazul până la capăt.