Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-10-09/a-fost-semnata-foaia-de-parcurs-dintre-republica-moldova-si-rom-nia-privind-domeniile-prioritare-de--61091.html
Data: Oct 9, 2019 (21:32)

A fost semnata Foaia de parcurs dintre Republica Moldova si România privind domeniile prioritare de cooperare

Stadiul de realizare a proiectelor prioritare în domeniul energetic, telecomunicațiilor, finanțelor publice, a protecției mediului precum și a negocierilor privind reducerea tarifelor de roaming au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu cu ministrul afacerilor externe al României, Ramona Manescu, aflată într-o vizită în Republica Moldova.  

Cei doi oficiali au abordat subiecte de pe întreg spectrul bilateral cu accent pe necesitatea aprofundării domeniilor cheie precum cel energetic, prin realizarea proiectelor prioritare, fiind menționate cu satisfacție evoluțiile pozitive în avansarea lucrărilor de construcție a branșamentului Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași-Ungheni.

Nicu Popescu a apreciat înalt sprijinul multidimensional al României acordat în domeniile conexe dialogului cu UE, precum și disponibilitatea Guvernului de la București de a acorda asistența practică pentru consolidarea instituțiilor din Republica Moldova. În acest sens, miniștrii au semnat astăzi Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre cele două țări.

Evidențiind cooperarea dinamică și substanțială între instituțiile diplomatice, ministrul Popescu a salutat prezența la Chișinău a celor două grupuri de experți din cadrul MAE al României, care vor efectua un schimb de experiență și consiliere privind consolidarea capacităților funcționale ale MAEIE, inclusiv modernizarea și eficientizarea serviciilor consulare. “Am ajuns într-un momet în care partreneriatul nostru strategic trebuie să folosească comunitatea de limbă și cultură pentru a accelera construcția unei infrastructuri comune prin construcții de poduri, gazoducte ,interconectări în domeniul comunicațiilor, pentru că doar așa și doar prin perspectiva relațiilor noastre bilaterale putem ancora Republica Moldova ferm și ireversibil în spațiul european” a ținut să sublinieze șeful diplomației moldovenești.

Ministrul Ramona Mănescu a reiterat hotărârea fermă a României de a sprijini și în continuare eforturile autorităților de la Chișinău în respectarea angajamentului clar pentru parcursul european și consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. „Parcursul european, modernizarea și consolidarea structurilor și administrației statului, reformele pe care Republica Moldova trebuie să le facă, toate acestea vor duce la creșterea nivelului de trai și al bunăstării cetățenilor moldoveni” a subliniat oficialul român.  

Potrivit MAEIE, miniștrii au agreat necesitatea concentrării unor eforturi suplimentare pentru depășirea impasului în implementarea proiectelor în domeniul protecției mediului, finanțelor publice și cooperării transfrontaliere.