Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2019

Proiectul USAID/APM și Asociația Moldova-Fruct au lansat un Ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime

Proiectul USAID/APM și Asociația Moldova-Fruct au lansat un Ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime

Exportatorii de fructe vor putea exporta în siguranță în containere maritime urmând recomandările incluse în Ghidul bunelor practici privind exportul fructelor proaspete în containere frigorifice, elaborat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM).

Ghidul a fost prezentat producătorilor de fructe din Moldova interesați în exportul de fructe proaspete pe piețe îndepărtate, cum sunt cele din Golful Persic, Africa de Nord, Bangladesh, India etc. Publicația a fost elaborată în baza experienței exportatorilor care au expediat în containere maritime frigorifice fructe și struguri de masă în Orientul Mijlociu.

Totodată, Alexandru Dubalari, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a asigurat producătorii agricoli de suportul Guvernului în explorarea noilor piețe pentru fructele proaspete produse în Moldova.

Potrivit Asociației Moldova-Fruct, aceste piețe oferă tot mai multe oportunități pentru fructele produse în Republica Moldova. Dacă în 2016 au fost înregistrate doar câteva încercări de export în Emiratele Arabe și Bangladesh, atunci în 2018 au fost livrate circa 1000 tone de mere în India, Bangladesh, Irak, India, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar și Israel.

Aceste piețe cu milioane de consumatori oferă multiple oportunități pentru fructele proaspete din Republica Moldova. Pentru a facilita dezvoltarea relațiilor comerciale cu piețele noi, Proiectul USAID/APM a susținut mai multe livrări de mere și struguri de masa în rețelele comerciale din țările Orientului Mijlociu, participarea la expoziții internaționale și misiuni comerciale cu participarea importatorilor din oriental mijlociu și a producătorilor moldoveni.

Potrivit lui Andrei Cumpanici, specialist al Proiectului USAID/APM, cea mai eficientă și sigură metodă de transport către aceste piețe sunt containerele frigorifice maritime. Durata transportării este de la 20 la 45 de zile. Din aceste considerente este necesară respectarea unor reguli stricte pentru ambalarea, paletizarea, setarea temperaturii și umidității optime, ventilarea adecvată pentru a garanta calitatea fructelor expediate din Moldova până la consumatorul final. Toate acțiunile ce urmează să fie întreprinse la momentul încărcării și pe parcursul transportării fructelor proaspete sunt expuse în ghidul prezentat.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone și să crească vânzările pe piața locală și internațională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus