Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-10-07/grup-criminal-organizat-care-jefuia-persoane-in-etate-trimis-dupa-gratii-de-procurori-61047.html
Data: Oct 7, 2019 (21:06)

Grup criminal organizat care jefuia persoane în etate – trimis după gratii de procurori

Luni, 7 octombrie 2019, Procuratura Generală anunță obținerea sentinței de condamnare, pronunțate de Judecătoria Soroca, pentru un grup criminal format din patru persoane, care au comis diferite crime în șase localități din nordul țării, inclusiv în privința unei persoane cu vârsta de peste 90 de ani, chiar și pentru sume de circa 2000 lei.

Membri grupului criminal organizat au vârste cuprinse între 26 și 32 de ani. Aceștia, pe parcursul a opt luni ai anului 2018, au jefuit, furat, agresat mai mulți cetățeni din sate din nordul țării. Făptașii acționau în mod organizat, cu repartizarea rolurilor între ei, prin comunicare cifrată și prin ascunderea urmelor infracțiunilor.

Grupul își selecta victime preponderent în vârstă – vârsta cea mai mică a celor pătimiți era de circa 80 de ani. Membrii grupului acționau cu deosebită cruzime, cu scopul ca să deposedeze victimele de bani și bunuri de preț. Astfel, în cazul unui bătrân cu vârsta de 91 de ani, care nu a reacționat la cerința lor și nu le-a dat bani, făptașii i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii și picioarele, până la moarte. Ulterior, aceștia au incendiat casa în care au lăsat victima decedată, ca să ascundă urmele faptelor criminale.

Făptașii aplicau tehnici speciale la comiterea crimelor, precum folosirea măștilor de camuflare a feței, mănuși, torturarea victimelor prin diferite metode, debranșarea caselor de la curentul electric și de la conectare telefonică. Sumele pe care le-au obținut prin aceste metode variază între cifra de 2400 și 7000 lei. Însă, aceștia nu în toate cazurile reușeau să sustragă bani. Mai mult, într-un caz, capul familiei a opus rezistență fizică activă și, așa cum făptașii nu au găsit suma de bani despre care dețineau informația că victimele au avea-o, au trebuit să părăsească casa victimelor.

Deși făptașii nu și-au recunoscut vina, în baza probelor concludente, aceștia au fost condamnați la ispășirea pedepsei cu închisoarea, pentru termene între 21 ani și detenție pe viață.