Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.10.2019

Comitetul de Asociere în configurația Comerț Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a reunit la Chișinău

Comitetul de Asociere în configurația Comerț Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a reunit la Chișinău

Cea de-a VI-a reuniune a Comitetului de Asociere în configurația Comerț Republica Moldova – Uniunea Europeană se desfășoară astăzi, la Chișinău. Delegația Republicii Moldova este condusă de Secretarul de Stat al MEI în domeniul infrastructurii calității și cooperării internaționale, Ionela Costachi și Șeful Unității responsabile de relațiile comerciale bilaterale cu Federația Rusă, CSI, Ucraina, Balcanii de Vest, EFTA, EEA și Turcia din cadrul Comisiei Europene, Petros Sourmelis.

În cadrul reuniunii sunt abordate principalele realizări în implementarea angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere RM-UE pe dimensiunea comerțului exterior, achizițiilor publice, infrastructurii calității și supravegherii pieței, proprietății intelectuale, energetică și domeniul serviciilor.

Secretarul de Stat Ionela Costachi a prezentat progresele privind evoluția comerțului bilateral cu bunuri industriale și bunuri agricole, implementarea mecanismului anti-eludare. Totodată, s-a referit și la impactul implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC/DCFTA) în 5 ani de implementare și beneficiile oferite de aceasta în Republica Moldova.

Părțile au reiterat necesitatea menținerii unei bune funcționări a DCFTA prin impulsionarea relațiilor comerciale, depășirea provocărilor în procesul de funcționare a businessului și utilizarea celor mai bune practici de dezvoltare.

La capitolul bariere tehnice în calea comerțului, partea moldovenească a prezentat progresele înregistrate în procesul de armonizare a legislației Republicii Moldova cu acquis-ul UE. De asemenea, a fost expusă o analiză succintă a situației actuale din domeniul drepturilor proprietății intelectuale în ceea ce privește statisticile privind înregistrarea IP, politica și evoluțiile juridice în domeniu.

În cadrul ședinței au fost adoptate și semnate două Decizii la Acordul de Asociere privind actualizarea anexei XXVIII-B: Norme aplicabile serviciilor de telecomunicații și anexei XXVIII-D: Norme aplicabile transportului maritim internațional, în vederea apropierii treptate a legislației Republicii Moldova și armonizării legislației Republicii Moldova la cele mai bune practici europene.

Reuniunea Comitetului de Asociere în configurația comerț este unul dintre cele mai importante evenimente care se organizează anual şi au rolul de a aborda cele mai importante progrese, precum şi provocări în implementarea componentei DCFTA din Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus