Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-10-03/procurorii-pccocs-au-contestat-refuzul-judecatoriei-chi-inau-de-aplicare-a-sechestrului-pe-bunuri-in-60992.html
Data: Oct 3, 2019 (20:58)

Procurorii PCCOCS au contestat refuzul Judecătoriei Chișinău de aplicare a sechestrului pe bunuri infracționale cifrate la peste șase milioane lei

Miercuri, 2 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a atacat la Judecătoria Chișinău refuzul de aplicare a sechestrului pe bunuri dobândite pe cale criminală, în valoare de peste șase milioane lei.

Mijloacele financiare asupra cărora Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a refuzat aplicarea sechestrului au fost dobândite din infracțiuni conexe traficului de ființe umane. Mai mult decât atât, în încercarea persoanelor implicate de a atribui un caracter licit al veniturilor, aceștia au comis și infracțiunea de spălare a banilor.

Suma de bani asupra căreia procurorii PCCOCS au solicitat aplicarea sechestrului a fost transferată din Cipru, pentru pretinse servicii IT, care ar fi fost prestate de către o companie din Republica Moldova.

Refuzul instanței de judecată de admitere a demersului procurorului de aplicare a sechestrului asupra bunurilor infracționale, în suma de peste șase milioane lei, ale companiei vizate a determinat necesitatea declanșării căilor de atac.

Urmare a bilanțului lunii septembrie 2019, pe aspectul investigațiilor financiare paralele, desfășurate pe cazurile de trafic de ființe umane și crimă conexă, procurorii PCCOCS au depus un număr de nouă demersuri, prin care au solicitat aplicarea sechestrului pe bunuri în valoare de circa unsprezece milioane lei. Astfel, au fost aplicate sechestre pe bunuri și active financiare, în sumă de peste patru milioane de lei, care odată cu dispunerea unei soluții pe caz, vor asigura recuperarea prejudiciilor părților vătămate ale acestor categorii de infracțiuni, asigurarea acoperirii cheltuielilor de judecată, dar și confiscării speciale a mijloacelor bănești dobândite pe cale infracțională.

Subliniem faptul că investigațiile financiare paralele – desfășurate în cadrul urmăririi penale a infracțiunilor generatoare de profit – are ca obiectiv deposedarea infractorilor de veniturile dobândite pe  cale criminală și, ca efect, descurajarea comiterii de noi infracțiuni.