Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.10.2019

Nicu Popescu: „Ratificarea Convenției de la Istanbul constituie o prioritate a autorităților Republicii Moldova”

Nicu Popescu: „Ratificarea Convenției de la Istanbul constituie o prioritate a autorităților Republicii Moldova”

Necesitatea ratificării Convenției de la Istanbul a fost subliniată de ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul „Conferinței naționale pe tema prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor – Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei”, organizată de MAEIE în parteneriat cu Ambasada Franței în Republica Moldova și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.

Șeful diplomației moldovenești a subliniat importanța pe care o acordă Guvernul Republicii Moldova orientării spre spațiul valoric democratic european, inclusiv în contextul adoptării unei politici de „toleranță zero” față de orice formă de violență.

De asemenea, Nicu Popescu a menționat că autoritățile naționale sunt antrenate într-un proces complex de racordare a legislației naționale, astfel încât odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul să fie asigurată funcționalitatea și buna implementare a prevederilor acesteia.

În cadrul conferinței participanții au efectuat un schimb de opinii privind conceptele și instrumentele internaționale de combatere a violenței împotriva femeilor, precum și eforturile ce se impun pentru  crearea unui sistem de suport a victimelor acestui tip infracțiuni.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice, parteneri internaționali, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai societății civile.

La 6 februarie 2017 Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și ca Convenția de la Istanbul, alături de alte 45 de state.

Potrivit MAEIE, Convenția de la Istanbul este primul document juridic la nivel ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de crime.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus