Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.10.2019

Italia continuă susținerea inițiativelor de dezvoltare ale Serviciului Vamal

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban a avut o întrevedere cu E.S. Valeria Biagiotti, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate o serie de subiecte ale agendei de cooperare bilaterală în domeniul vamal, precum și propuse spre examinare noi posibilități de extindere a acesteia.

În special, discuțiile au vizat oportunitatea asigurării unei platforme de colaborare bilaterală în vederea continuării acțiunilor demarate în cadrul proiectului Twinning ”Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere”, care se va încheia la 23 noiembrie curent. Astfel, a fost evaluată posibilitatea organizării unor activități cu implicarea experților italieni în vederea implementării Ghișeului Unic, facilitare care va permite părților implicate în activitatea de comerț internațional și transport să depună informații standardizate la un singur punct de intrare pentru a îndeplini toate cerințele de reglementare ce țin de import, export și tranzit.

Un alt subiect de pe agenda întrevederii l-a constituit dezvoltarea parteneriatului strategic în domeniul vamal dintre Republica Moldova și Italia, în special pe aspecte ce țin de valoarea în vamă a mărfurilor, protecția drepturilor de proprietate intelectuală, schimbul de informații și experiență ș.a.

În cadrul întrevederii, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a apreciat contribuția Ambasadei Italiei în dezvoltarea dialogului cu reprezentanții mediului de afaceri italian și a declarat că Serviciul Vamal va continua să identifice și să promoveze cele mai eficiente instrumente de facilitare a comerțului, astfel încât agenții economici să beneficieze de un mediu antreprenorial favorabil și stimulativ.

De asemenea, a fost menționată asistența Înaltului Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio, care are o experiența profesională de peste 20 de ani de activitate în cadrul Agenției Vămilor și Monopolului din Italia. Expertul oferă consultanță Serviciului Vamal prin elaborarea recomandărilor de politici în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv a prevederilor conținute la capitolul DCFTA.  

În replică, E.S. Valeria Biagiotti a exprimat deplina disponibilitate a Amdasadei Italiei de a susține în continuare inițiativele Serviciului Vamal de promovare a unor noi facilități pentru toți agenții economici conformi, implicați în comerțul internațional de mărfuri, anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus