Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.09.2019

Ministerul Finanțelor a semnat 3 acorduri de finanțare privind interconectarea rețelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România

Ministerul Finanțelor a semnat 3 acorduri de finanțare privind interconectarea rețelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România

Astăzi, 26 septembrie 2019, la Ministerul Finanțelor a avut loc ceremonia de semnare a Acordurilor de Finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare privind Proiectul de Dezvoltare a Sistemului Energetic și a Acordului de Grant între Republica Moldova, Î.S. Moldelectrica și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, în valoare totală de 100 milioane de euro, 60 milioane de euro fiind sub formă de împrumut, iar 40 milioane euro - grant.

La eveniment au fost prezenți ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, directorul oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Republica Moldova, Angela Sax, directorul oficiului Băncii Europene pentru Investiții în Republica Moldova, Antonio Castillo, directorul biroului Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi, precum și directorul Întreprinderii de Stat ”Moldelectrica”.

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că, acest proiect va contribui la modernizarea sistemului energetic al Republicii Moldova prin construcția stației back-to-back la Vulcănești și construcția unei linii de interconectare între sudul țării și Chișinău. „Este un proiect strategic pentru Republica Moldova și mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru susținerea acestui proiect. Ministerul Finanțelor, în calitate de autoritate publică responsabilă de coordonare asistenței externe, va monitoriza cu mare interes cum va fi implementat acest proiect. Ne vom asigura că construcția se face la timp, iar banii sunt folosiți eficient”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan a menționat că, acest proiect este unul de anvergură și va avea drept efect diminuarea tarifelor pentru energia electrică și va crește competitivitatea produselor și mărfurilor autohtone.

La rândul său, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko a punctat că implementarea acestui proiect este un pas important în procesul de conectare la rețelele electrice ale Uniunii Europene. „Este un proiect important pentru Republica Moldova și cetățenii ei care va conduce la diversificarea surselor energetice și va contribui direct la securitatea energetică a țării”, a spus Peter Michalko.

Managerul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Anna Akhalkatsi, a menționat că semnarea proiectului de dezvoltare a sistemului de energie electrică este un punct de reper semnificativ pentru autoritățile moldovenești în calea consolidării și diversificării infrastructurii energetice a Moldovei. „Banca Mondială și partenerii noștri - Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții - consideră că acest proiect va contribui la asigurarea unui viitor stabil și sigur din punct de vedere energetic pentru Moldova", a afirmat Anna Akhalkatsi.

Directorul oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Republica Moldova, Angela Sax, a lăudat efortul internațional coordonat de a sprijini Moldova în îmbunătățirea fiabilității sursei de energie. „BERD este încântată să-și unească forțele cu UE, Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții pentru a ajuta Moldova să se integreze pe piața electrică europeană. Acest proiect este încă o ilustrare a instituțiilor internaționale care se adună pentru a sprijini dezvoltarea Moldovei și a infrastructurii sale în beneficiul tuturor oamenilor care locuiesc aici“, a conchis Angela Sax.

Precizăm că, proiectul va fi implementat de către Întreprinderea de Stat ”Moldelectrica” în perioada 2019-2024.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus